Superfood: Chiazaad

  -  Food IQ   -  Superfood: Chiazaad
Chia zaad

Superfood: Chiazaad

Chia zaden komen van de Salvia hispanica, familie van de munt plant. Deze komt van origine uit de centrale vallei van Mexico. Chia zaden waren een belangrijk onderdeel van het dieet van de Azteken en de Maya cultuur. Het werd door de Azteken als waardevoller dan goud geacht en soldaten gebruikten het als overlevings rantsoen. Na de komst van de Spanjaarden is dit gewas en de buitengewone eigenschappen die de zaden hebben grotendeels vergeten.

Chia zaden gezond

Chia zaden worden gezien als Superfood vanwege de positieve invloed die het heeft op je lichaam en geest. Ze bestaan uit 4 onderdelen:

  • omega-3 vetzuren
    Chia zaden bevatten het hoogste percentage omega-3 dat te vinden is in de natuur. Dit verbetert de werking van je hersenen, verlaagt je cholesterol, verhoogt je weerstand en je hebt minder risico op hart- en vaatziekten!
  • vezels
    In vergelijking met lijnzaad bevatten chia zaden 25% meer vezels, maar minder calorieën. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel laag. Vezels zorgen natuurlijk langer voor een vol gevoel waardoor je minder snel weer gaat snacken, goed als je op je lijn wilt letten dus!
  • antioxidanten
    We worden allemaal ouder, maar of je dat aan de buitenkant ziet hangt helemaal af van de hoeveelheid ‘vrije radicalen’ in je lichaam. Deze veroorzaken de veroudering van je huid (en je lichaam in het algemeen). Antioxidanten maken deze ‘vrije radicalen’ onschadelijk en voorkomen dat ze ontstaan. Chia zaden bevatten 30% meer antioxidanten dan bijvoorbeeld blauwe bessen.
  • proteïnen en mineralen
    Proteïnen zijn essentieel voor al het leven. In de vorm van enzymen zorgen ze voor je stofwisseling, ze zorgen voor de stuctuur en vorm van je cellen (en maken celdeling mogelijk) en maken transport en communicatie mogelijk tussen cellen. Ideaal dus voor een gezond lichaam, maar ook essentieel voor bijvoorbeeld sporters.Naast proteïnen zijn chia zaden ook een goede bron van mineralen. Ze bevatten:
  • 6x meer calcium dan melk
    Noodzakelijk voor groei en behoud van botweefsel.
  • 15x meer magnesium dan broccoli
    Dit kalmeert het zenuwstelsel, anti stress! Daarnaast is het nodig om calcium tot botten en tanden te binden.
  • 3x meer ijzer dan spinazie
    Ijzer zorgt voor transport van zuurstof in het bloed naar de weefsels in je lichaam.

Hoe gebruik je chiazaad?

Chia zaden hebben een compleet neutrale smaak. Je kan ze daarom overal doorheen doen. Bijvoorbeeld over een salade, in de yoghurt of in een smoothie. Chia zaden nemen tot 9x hun gewicht in vocht op. Daarom is het goed ze eerst 10 minuten te laten weken in water. Hierdoor vormen ze een soort gel die je lichaam niet alleen voedt, maar ook nog eens hydratheert. Chia zaden hoeven niet gemalen te worden om door het lichaam opgenomen te kunnen worden, iets wat bij bijvoorbeeld lijnzaad wel noodzakelijk is.

Je kan chia zaden ook tijdens het koken of bakken toevoegen aan je gerechten. Ze zitten vol anti-oxidanten die ervoor zorgen dat ze ook tijdens verhitting niet ranzig worden. Wanneer ze droog en donker bewaard worden blijven ze jaren goed, net als jij, dankzij de anti-oxidanten!

100% puur natuur

Chia zaden zijn gegarandeerd zonder pesticiden gekweekt. De plant heeft vetten in zich zitten waardoor ongedierte er niet op af komt. Er hoeven dus geen bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden. Ze worden geoogst en schoongemaakt via een mechanisch proces.

Let op

Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het kan een opgeblazen gevoel, winderig, diarree en misselijkheid veroorzaken. Dit wordt o.a. veroorzaakt door de vele vezels die het bevat. Bouw het dan langzaam op. Heb je last van verstopping dan zijn deze vezels juist een voordeel. Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Luister altijd goed naar je lichaam, verminder de hoeveelheid of stop ermee als je vervelende bijwerkingen ervaart. Wat soms helpt is om de zaadjes eerst even te laten weken.

Alles over superfood →

“Must have” in elke keuken:

Een greep uit onze receptencollectie met chiazaad

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1