Quinoa

Superfood: Quinoa

Quinoa was het hoofdvoedsel van de Inca’s. En dat was niet voor niets. Het is waarschijnlijk het beste voedsel dat er is. Het is een betere kwaliteit eiwit dan vlees en is bovendien rijk aan essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Deze knapperige korreltjes met nootachtige smaak zijn het zaad van een plant die al meer dan 5000 jaar in de Andes verbouwd wordt. Het werd daar gebruikt als krachtbron voor diegenen die op hoge hoogtes werkten. Quinoa levert je gemiddeld vier keer zoveel calcium als tarwe en geeft je daarnaast extra ijzer, B-vitaminen en vitamine E. En dat is de reden dat quinoa het dichtst bij compleet voedsel komt als mogelijk is. Best bijzonder dat dit allemaal in dat kleine korreltje zit.

Quinoa is een gezonde vervanging van rijst

Tegenwoordig wordt quinoa vaak gebruikt ter vervanging van rijst en je kunt er zelfs brood mee bakken. Vergeet dit product dus niet in je keuken. Je kunt het kopen bij verschillende natuurwinkels en tegenwoordig ook bij de normale supermarkten.

Tips voor koken met quinoa

 • Je kunt het verwerken in zoete recepten, je hebt namelijk ook een gepofte variant en zelfs vlokken. Ik gebruik het vaak in een taartbodem of meng het door energierepen.
 • Het is erg lekker om te verwerken in een salade, kijk voor een heerlijke salade van deze ‘Superfood’ bij de Quinoa salade met pittige kip.
 • Je kunt er zelfs burgers mee maken
 • Ik maak er regelmatig gehaktballetjes van
 • Vul je sushi ermee op en je hebt een nog gezondere variant
 • De vlokken kun je goed verwerken in je ontbijt met havermout bijvoorbeeld of door een smoothie

Kortom, je kunt echt alle kanten op met dit kleine wonder product en het smaak nog heerlijk ook!

Op Eerlijkereten.nl vind je allerlei gerechten en weetjes over gezond eten. Het doel is om iedereen te introduceren met de mogelijkheid tot een gezonder, fitter en gelukkiger leven. Het kan zijn dat je bepaalde dingen niet mag eten vanwege allergieën, andere gezondheidsklachten hebt of gewoon energieker en vitaler door het leven wilt gaan. Dat doe je door bewuster met je eten om te gaan, weten wat je eet en natuurlijk genieten van (h)eerlijk eten!

Comments: 2

 • Mieke
  5 november 2013

  Wat een heerlijk voedsel is dit.
  Je kunt het zo fijn combineren en het is zo gezond!!

Post a Comment

1
Lees vorig bericht:
Gezonde salade van quinoa
Superfood recept: Quinoa salade met pittige kip

Met quinoa kun je eindeloos combineren. Een frisse salade of juist een warme maaltijd. Quinoa bevat geen gluten dus mocht...

Sluiten