Zo blijf je slank en gezond tijdens de feestdagen!

  -  Food IQ   -  Zo blijf je slank en gezond tijdens de feestdagen!
gezond slank feestdagen

Zo blijf je slank en gezond tijdens de feestdagen!

De feestdagen doemen voor je op, in de eerste plaats als een periode vol vriendschap, familie en gezellig samenzijn. Maar als je op je gewicht wilt letten, zit er toch steeds een lastig randje aan deze periode: die feestmaaltijden en heerlijke lekkernijen. Hoe smakelijk ze ook zijn, ze vormen voor veel mensen echt een echte struikelblok. De verleiding is erg groot en afvallen lijkt onmogelijk, maar eigenlijk is dat allemaal relatief: met de juiste voorbereiding en de juiste instelling kan je de feestdagen aan en – laten we even dromen – misschien lukt het je wel om na de feestdagen enkele kilo’s minder te wegen!

~ adv. ~

De voorbereiding: goed begonnen is half gewonnen

Het is nog niet te laat: je hebt nog enkele weken de tijd om je lichaam voor te bereiden. Wanneer je erin slaagt om enkele kilo’s af te vallen nog voor de feestdagen zijn begonnen, dan heb je wat buffer-ruimte. Maar dan moet je nu wel zo snel mogelijk beginnen!

  1. Zet de knop om

Gezond eten is het een kwestie van mentaliteit en motivatie. Zeg tegen jezelf dat je vanaf nu gezond gaat eten, dat je een voorbeeld wil zijn voor je familie en vrienden. Wanneer het je nu lukt om je kinderen aan te leren dat gezond eten belangrijk is, dan plukken ze daar hun hele leven de vruchten van. Trotseer de weegschaal en wees eerlijk tegen jezelf: hoe veel kilo denk je te kunnen verliezen in de korte maar essentiële periode voor de feestdagen?

  1. Voorkom dat je gaat crashen

Het kan verleidelijk zijn om op de dagen tussen de feestdagen extreem weinig te gaan eten om snel af te vallen. Probeer dit niet te doen, de kans dat je jezelf erg overeet tijdens de feestdagen wordt hier enorm mee vergroot en daardoor kom je uiteindelijk juist alleen maar aan.

  1. Eet gewoon gezond

Gezond eten is natuurlijk de essentie van het hele verhaal. Kies voor gezonde, natuurlijk en koolhydraatarme producten. Laat brood, pasta, rijst, aardappelen en ontbijtgranen staan en vervang ze voor quinoa, zoete aardappel en havermout. Doe dit zowel tijdens als tussen de feestdagen door. Dit helpt je om snel gewicht te verliezen zonder dat je weinig hoeft te eten. Zorg ervoor dat je maaltijden vooral bestaan uit vlees, vis, ei, noten, groenten, fruit, oliën, zaden en pitten.

  1. Vermijd ongezonde snacks

Wees in deze tijd extra streng voor je zelf als het gaat om ongezonde tussendoortjes, anders blijf je eten. Kies tussen de hoofdmaaltijden maximaal 3x per dag voor een gezond tussendoortje. Zorg dat je altijd rauwe groenten, fruit, noten of een gekookt ei in de buurt hebt en laat ongezonde tussendoortjes geen optie zijn.

  1. Drink water

Alcoholische dranken, frisdranken en vruchtensappen zitten boordevol met suikers. Als je hiermee stopt en ervoor kiest om alleen nog water, groentesap en kruidenthee te drinken zal je merken dat je jezelf fit voelt en dat afvallen gemakkelijker gaat.

  1. Zorg voor extra beweging

Beweeg elke dag een half uur extra. Hoe je dat doet maakt niet uit. Het is in deze donkere maand verleidelijk om weinig te bewegen. Toch is het erg belangrijk. Het maakt je fit, en als je fit bent heb je meer energie en kost het je minder moeite om gezond te eten. Het staat allemaal met elkaar verbonden. Dus maak elke dag een extra wandeling, doe boodschappen met de fiets of doe een work-out via youtube. Je zal merken dat het je goed doet.

De feestdagen zelf: de daad bij het woord voegen

Maar daar eindigt het verhaal natuurlijk niet. Wanneer je erin slaagt om gezond te eten en zelfs enkele kilo’s af te vallen in de periode voor de feestdagen, wil dat niet zeggen dat je jezelf daarna mag laten gaan. Wanneer je voor de zoveelste feestmaaltijd aanschuift, probeer jezelf dan bewust te zijn van de keuzes die je maakt. Opnieuw is het vooral je mindset die je hier slank doorheen kan helpen: beschouw de feestdagen niet als een eetfestijn dat al verloren is, maar juist als een extra uitdaging. Zoek naar een mooie balans. Kies voor kleinere porties, beperk, brood, pasta, frietjes en kroketten tot een absoluut minimum, vervang een stuk taart door een kop thee, en eet een suikervrij dessert. Het wordt niet gezelliger als je veel eet.

De feestdagen zijn trouwens geen ononderbroken periode van feestmaaltijden: er zitten heel wat dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw, en dat zijn dagen die je goed kunt benutten. Heb je de hele week vakantie? Maak dan van de tijd die je hebt gebruik om extra gezond te eten. Steek je handen uit de mouwen, trotseer de kou, en ga lekker naar buiten: wie hard durft te lopen in de winterkou verbrandt pas echt calorieën en zo zet je meteen de toon voor 2016!

[info]Dit is een gastartikel geschreven door Jasper Albas. Wil jij ook schrijven voor EerlijkerEten of heb je recept ideeën? Neem dan contact met ons op![/info]

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1