Zonnen op eigentijds Cyprus

  -  Op reis   -  Zonnen op eigentijds Cyprus
eerlijkereten op reis cypruss

Zonnen op eigentijds Cyprus

Wat was het heerlijk, even 11 dagen er tussen uit. Weg van alle drukte en chaos. Vanaf het moment dat we geland waren tot aan dat we weer het vliegtuig in stapte heb ik er met volle teugen van genoten! Cyprus is een rustig eiland, vooral in deze tijd van het jaar (buiten het hoogseizoen), maar groener dan ik had verwacht en de mensen zijn erg vriendelijk. Wat betreft het eten, heb ik niets anders gehoord dan; nom nom nom, mmmm, ooh, geluiden van zaligheid. Verse vis stond elke dag op het menu, samen met vele andere lekkernijen. Wat is nu typisch Cypriotisch? De Cypriotische keuken kent veel invloeden uit Griekenland, Turkije, Italië, Engeland en het Midden-Oosten. Net als in vele andere Mediterrane keukens worden vlees en vis vaak op een grill bereid en wordt ook vaak de oven gebruikt voor het bereiden van gerechten.

~ adv. ~
eerlijker eten cyprus vila
Ons leuke villaatje, gelegen in een rustig gebied, boven op een berg!
eerlijkereten cyprus vis
Verse zeebaars van de visafslag, direct op de bbq :)
eerlijkereten cyprus gambas
Het was elke avond weer een feest met al het lekkere eten van de grill!

Naast meer standaard vlees soorten zoals varkensvlees en rundvlees kom je in de Cypriotische gerechten ook vaak lamsvlees en geitenvlees tegen. Ze hebben heerlijke stoofschotels zoals ‘Stifado’, dat is een soort goulash met kaneel, ‘Suvla’, een vleesspies, in Griekenland ook bekend als souvlaki. Kebab eten ze vooral als snack en ‘Paidakia’, dat zijn lamskoteletjes.

Wat ik ook erg lekker en leuk vond is ‘Meze’. Dat zijn een soort Cypriotische tapas. Als je dat besteld krijg je 10 tot 20 kleine hapjes op schaaltjes geserveerd, bestel er een lekker drankje bij en je kunt de hele avond tafelen!

eerlijkereten cyprus meze
Even pauzeren en genieten van overheerlijke traditionele ‘Meze’

Wij zaten met vrienden in een afgelegen villaatje met zwembad en een eigen barbecue. Daar hebben we ook volop gebruik van gemaakt. We hebben verse vis bij de lokale viswinkel gekocht, kippenvleugels bij de slager, aardappels, ingrediënten voor een verse salade en voor gevulde paprika’s bij de supermarkt,  Sta je dan met z’n alle op vakantie je eigen lievelingsgerecht te bereiden.

Wil je culturele dingen doen en de oudheden bekijken, dan moet je in Paphos zijn. Daar heb je opgravingen van mooie mozaïeke tekeningen, overblijfselen van oude zuilen, het fort en de graftomben van de koningen. Zeker de moeite waard als je van wat cultuur houdt!

eerlijkereten cyprus flipperkasten
Soms lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Deze oude flipperkasten bijvoorbeed!
eerlijkereten cyprus mozaik
De indrukwekkende tombes en mozaïken in Paphos zijn zeker de moeite waard om te bekijken.
eerlijker eten cyprus
Prachtig uitzichten zonsondergang elke dag, wie wilt dat nou niet!

Tijdens deze vakantie maakten we een aantal lekkere recepten, waaronder: Chili gamba’s op de BBQ, Fill & grill chili cheese paprika’s en Hotwings van de barbecue.

Ons oordeel

Cyprus is een leuk eiland om te bezoeken. Er is genoeg te doen voor jong en oud. Het klimaat is nagenoeg perfect en over het algemeen is het er altijd zonnig. De Cypriotische keuken is veelzijdig en heeft echt een eigen smaak, ookal heeft het veel weg van Grieks. Vis- en vleesgerechten vind je vaak op het menu. Het eiland zelf doet wel echt Grieks aan en lijkt hier en daar wat verlaten te zijn maar dat kwam waarschijnlijk omdat we er buiten het hoogseizoen waren.

Het cijfer

Eiland: 7.2
Eten: 7.9

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1