Winterse caramel cheesecake met Hüttenkäse
Zeg cheesecake en mijn ogen en oren staan wijd open. Cheesecake is echt mijn favoriete taartje en ik kan er geen genoeg van krijgen. Er zijn heel veel verschillende soorten cheesecakes. De klassieke New York cheesecake kent iedereen natuurlijk wel. Vandaag heb ik voor jullie een heerlijke cheesecake gemaakt met Hüttenkäse, een swirl van caramel en een bodem van gepofte quinoa en hazelnoten. Nu hoor ik je denken; met Hüttenkäse? Jazeker! Hüttenkäse is een jonge ongerijpte kaas die 3,9% vet bevat en rijk is aan eiwitten. Wij maken er nu een lekker zoet gerecht mee, maar je kunt met Hüttenkäse veel meer lekkere gerechten maken. Denk aan een salade, een pasta of een visgerecht waarbij je het in de saus verwerkt. Een product waar je eindeloos mee kunt variëren en van kunt smullen!
Cheesecake met Hüttenkäse ingrediënten
Bodem
- 12 dadels, ontpit
- 100 gr gepofte quinoa (mocht je geen gepofte quinoa kunnen vinden kan je ook havervlokken gebruiken)
- 25 gr geroosterde hazelnoten of amandelen
- 25 gr kokosolie (gesmolten)
Vulling
- 750 gr Hüttenkäse
- 1 tl vanille extract
- 60 gr rauwe honing
- 1 tl kaneel
- 10 gelatine blaadjes en 3 el kokend water
Topping
- 18 dadels, ontpit
- 1 tl vanille of caramel extract
- 120 ml kokosroom
Handig om te hebben
Bereiding
- Ontpit de dadels en leg ze 10 minuten in een bakje met water
- Doe de dadels (zonder het water) in de keukenmachine
- Daarna voeg je de quinoapuffs en de hazelnoten toe en laat je het even mixen, dan doe je de kokosolie erbij tot je en soort deegbal hebt
- Leg een stuk bakpapier in de springvorm met daarbovenop de bodem, druk het stevig aan
- Leg de gelatineblaadjes 10 minuten in een bakje koud water (dit kun je doen tijdens het maken van de bodem)
- Doe de Hüttenkäse in de keukenmachine tot het een gladde, romige textuur krijgt
- Voeg dan de honing, kaneel en vanille extract toe en mix tot het een geheel is
- Knijp het water uit de gelatineblaadjes en leg ze dan in een bakje met de 3 lepels kokend water
- Roer door totdat de gelatineblaadjes opgelost zijn
- Zorg dat het cottagecheese mengsel op kamertemperatuur is en voeg dan de opgeloste gelatine toe en roer het heel goed door elkaar tot het één geheel is geworden
- Giet het cheesecake mengsel over de bodem heen en zet de cheesecake in de koelkast
- Voor de topping doe je de dadels, vanille extract en de kokosroom in de keukenmachine en mix tot het een geheel is geworden
- Haal de cheesecake uit de koelkast en schenk de topping eroverheen en zet weer in de koelkast voor 3-6 uur
Sharon
Voor hoeveel personen is deze taart? Ik wil hem namelijk een keertje maken, maar zeker zijn dat ik niet te veel over houd. En hoe groot is de springvorm waar hij is gemaakt is?
EerlijkerEten
Hi Sharon! Je kunt uit deze cheesecake wel 8 grote stukken halen. De springvorm is ongeveer 30cm in doorsnede
Laura
Wat een leuk idee om zo cheesecake te maken! De smaak vond ik ook erg goed.. Bedankt voor het delen :)