Kruidige ontbijtkoek met noten en dadels

  -  Comfort Food   -  Kruidige ontbijtkoek met noten en dadels
noten dadel ontbijtkoek recept

Kruidige ontbijtkoek met noten en dadels

Een goed, gezond ontbijt is erg belangrijk voor een goede start van de dag, dat weet iedereen. Maar niet iedereen heeft ’s ochtends tijd om uitgebreid te ontbijten of heeft moeite met een broodje kaas op de vroege ochtend. Je kunt ook gewoon een plak ontbijtkoek bomvol suiker naar binnen schuiven, maar liever niet natuurlijk. Zie hier de ultieme middenweg: een dadel-kruidkoek met noten. Oftewel een stevige ontbijtkoek, zónder suiker, mét heel veel voedingsstoffen. Lekker zoet door de dadels en je pakt zo een stukje mee voor onderweg!

Wat heb je nodig:

  • 250 gram dadels (ongepit)
  • 300 ml water
  • 1 theezakje Speculaas thee
  • 100 gram kokosolie (gesmolten)
  • 200 gram quinoameel
  • 1 tl baking soda
  • 1 eetlepel gemalen/gebroken lijnzaad vermengd met 1 eetlepel water
  • 50 gram pecan noten, ongebrand of walnoten
noten dadel kruidkoek recept
~ adv. ~

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de dadels in kleine stukjes.
  3. Doe de dadels in een pan met het water tot het kookt.  Als het water kookt zet je het vuur lager en hang je het theezakje in het water, laat dit 10 minuten doorsudderen.
  4. Meng ondertussen in een kom het quinoameel, baking soda en de lijnzaad met de kokosolie.
  5. Hak de pecan noten in stukjes.
  6. Zet het vuur onder de dadels uit en verwijder het theezakje. Voeg het quinoamengsel al roerend toe aan het water en de dadels.
  7. Meng de pecannoten of walnoten er door heen.
  8. Schep het mengsel in een ingevette cakevorm.
  9. Bak in de voorverwarmde oven in 25 minuten gaar.
  10. Laat de kruidkoek eerst afkoelen in het bakblik. Door de kokosolie zal hij eerst nog wat zacht zijn namelijk.
  11. Daarna kan je de kruidkoek omdraaien op een rooster en eventueel nog extra op laten stijven in de koelkast.
notel dadel ontbijt cake recept

Comments: 4

  • Bibi Waterval
    4 mei 2015

    Hoeveel porties haal je hier ongeveer uit?
    Ik gebruik dit recept namelijk voor een verslag van school, maar ik heb geen tijd om het zelf uit te proberen… Hopelijk kan iemand me hiermee helpen.

  • Sandra
    17 september 2014

    Gisteravond gemaakt, smaakt heerlijk. In de beschrijving echter ontbreekt het toevoegen van de baking soda. Ik ben dit dan ook vergeten, desondanks een lekker koek geworden! Van plan om bij een volgende keer een deel van de dadels te vervangen door rozijnen en om wat minder kokosvet te gebruiken. Zal het resultaat laten weten!

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1