Chili con quinoa
Een waanzinnig lekkere chili met quinoa. Je kunt het ook makkelijk vegetarisch maken door het gehakt weg te laten. Quinoa geeft deze chili een unieke textuur en zoet-hartige smaak. Vol met groenten en makkelijk te maken. Weer een nieuwe, heerlijke verassing om uit te proberen!
~ adv. ~
Voor 4 personen
Wat heb je nodig:
- 170 gr ongekookte quinoa, afgespoeld
- 475 ml water
- 450 gr biologisch rundergehakt
- 1 eetlepel Olijfolie
- 1 ui, versnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 jalapeño peper, zonder zaadjes en fijngehakt
- 1 eetlepel chilipoeder
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 800 gr gepelde tomaten in blik
- 550 gr kidneybonen
- 1 rode of groene paprika, fijngesneden
- 1 courgette, in stukjes gesneden
- 1 theelepel gedroogde oregano (alleen de blaadjes)
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- versgemalen zwarte peper (ik gebruik acacia hout peper- en zoutmolen)
- 1 snufje himalaya zout of Keltisch zeezout
- 165 gr maïs
- 10 gr gehakte verse koriander
Keukenbenodigdheden
BEREIDING
- Breng de quinoa samen met het water aan de kook in een pan op hoog vuur.
- Zet het vuur laag, dek af en laat sudderen tot de quinoa gaar is en al het water is geabsorbeerd, ongeveer 15 tot 20 minuten.
- Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en roer het gehakt erdoor.
- Roerbak het vlees bruin en kruimelig. Het gehakt mag niet meer roze zijn van binnen. Gooi overtollig vet weg, en bewaar het gebakken gehakt in een aparte kom.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op matig vuur. Voeg de ui, knoflook en jalapeño peper toe, en bak terwijl je roert de ui zacht en glazig, ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met chilipoeder en komijn en bak nog 1 minuutje.
- Roer dan de tomaten, zwarte bonen, groene paprika, rode paprika, courgette, oregano en peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
- Laat sudderen tot de paprika’s gaar zijn, ongeveer 20 minuten.
- Roer, zodra de paprika gaar is, de quinoa, gehakt, en maïskorrels erdoor. Laat 5 minuten sudderen om het gerecht goed op te warmen. Roer de koriander erdoor vlak voor het serveren.
Maya
We hebben dit zojuist gegeten en vonden het erg lekker. Bij mij was er wel wat verwarring m.b.t. de ingrediëntenlijst, de foto en de omschrijving. Je noemt in de ingrediëntenlijst geen groene paprika, deze staat ook niet op de foto maar wordt in de omschrijving wel genoemd. Op de foto staan naast tomaten uit blik ook 2 verse tomaten. Deze worden verder niet genoemd. Ook ben ik benieuwd wat er nu op die lepel op de bovenste foto ligt.Ik kan het niet thuisbrengen. Het doet met nog het meest aan boekweitkorrels denken geloof ik. Maar dat zal wel niet. Als ik de onderste foto zie mis ik in ieder geval de mais en de groene paprika. Haha, je hoort het, aardig wat vraagtekens hier. Desondanks heerlijk gerecht. Bedankt voor het plaatsen. vrgr Maya
EerlijkerEten
Hi Maya, bedankt voor je bericht! Ik zie dat ik een foutje heb gemaakt inderdaad. Gebruik de kleur paprika die je zelf het lekkerste vindt, ik heb het zojuist aangepast. Mais is optioneel, dus zeker toevoegen als je ervan houdt. De verse tomaten zijn meer voor de foto als prop gebruikt. Op de lepel ligt quinoa voordat het gekookt is. Hopelijk heb ik hiermee al je vragen beantwoord. Fijn dat het gerecht lekker bevonden is :-) Fijne avond en groetjes, Shemara
Patricia
Dit was echt heerlijk!!!! De rijst mis je niet!!!
EerlijkerEten
Dat is leuk om te horen! Het fijne van quinoa is dat je de rijst in gerechten er vaak mee kunt vervangen.