Verslag van Tony’s Fairjaardag

  -  Comfort Food   -  Verslag van Tony’s Fairjaardag

Verslag van Tony’s Fairjaardag

Tony’s Chocolonely, we love it! Heb je hun nieuwe smaken al geproefd? Mijn favoriet de de popcorn discodip, daar kan je niet anders dan blij van worden. Met gezondheid heeft het alleen niets te maken, maar wat ze wel ontzettend goed doen is zich inzetten voor Fair Trade cacao: slaafvrije chocolade, zonder dat daar kinderen de dupe van zijn. Boeren goed betalen, niet uitknijpen om er zelf een centje meer uit te halen en daar houd ik van! Eerlijkheid, en dat is ook Eerlijker Eten in mijn ogen.

~ adv. ~

Tony’s Chocolonely bestaat inmiddels alweer 10 jaar. En dat is natuurlijk een reden voor een feestje. Het mooie aan Tony’s vinden wij, is dat ze het het woord FAIR doortrekken in de breedste zin van het woord. En omdat ze successen graag willen delen organiseren ze gewoon hun eigen Fairjaardag (jaarmarkt), hoe cool is dat!? Natuurlijk wilden wij daar heel graag bij zijn en we doen een kort verslag van deze dag en avond.

‘The Chocolate Case’

De dag begint voor ons met de vertoning van de film ‘The Chocolate Case’. In deze 1,5 uur (!!!) durende film krijgen we te zien waar het allemaal begon (Keuringsdienst van Waarde), de stappen die gezet zijn, de keuzes die gemaakt zijn en natuurlijk de bijbehorende tegenslagen. Een ontzettend mooi in beeld gebrachte film met muziek van Kyteman. Helaas is de hele film nog niet online te vinden, maar een trailer kun je hieronder bekijken.

Trailer:

Na de film volgde een korte pauze, waarbij we een rondje hebben gelopen door de prachtig aangeklede Gashouder. Alles was Tony’s. We hebben een Tony’s Stout chocoladebiertje geproefd en een frietje gedeeld bij de foodtruck van mede-Haarlemmers van Friethoes. We zochten snel weer een plekje in de zaal om te gaan zitten voor het volgende onderdeel. Natuurlijk lag er op elke plek weer een nieuwe Tony’s reep. Want Tony’s zou Tony’s niet zijn als de chocolade niet eerlijk verdeeld werd.

Tien jaar Tony’s: Teun speecht

Teun van de Keuken, journalist, columnist en programmamaker gaf een uitgebreide speech over 10 jaar Tony’s. Het is tenslotte allemaal bij hem begonnen, toen hij zichzelf 10 jaar geleden wilde aangeven omdat hij chocolade kocht die gemaakt zou kunnen zijn doormiddel van kind slavernij. De speech was kritisch, zoals je bij hem kunt verwachten. Wil je de speech teruglezen? Dan kan dat op de website van Teun van de Keuken.

Vervolgens werd het woord overgedragen aan Eva Gouwens van Tony’s Chocolonely. Zij neemt het stokje over van Henk-Jan Beltman, die nu verantwoordelijk is voor de overstap van Tony’s in Amerika. Zo zitten ze nog dichter bij de grote chocoladejongens zoals Nestlé en Hershey’s en kunnen ze hun missie versterken. Eva had toch wat kritische puntjes van Teun van de Keuken recht te zetten, leuk om te zien en horen.

Tot slot werd er een bruggetje geslagen naar Ryan Gellart van outdoor merk Patagonia. Een heel mooi verhaal over duurzame sportkleding voor oa klimmers. Althans, daar begon het ooit mee. Inmiddels is het bedrijf een “800-million-dollar-business”. Inspirerend en goed om te zien dat er meer bedrijven zijn die zich hard maken voor een duurzame en eerlijke maatschappij. Erg knap dat het merk zo groot is geworden, terwijl ze juist aansporen tot het hergebruiken en repareren van kleding.

patagoniaquote

Feest

Het ‘serieuze’ deel van de dag zat erop en dus tijd voor feest. De zaal werd gevuld met subtiele liedjes in huiskamerconcert setting en aansluitend ging het dak eraf door livemuziek op het grote podium van Akwasi, Typhoon, Gallowstreet en DJ Leroy Rey.

Alle lof naar de mensen van Tony’s. Supertof dat ze dit doen en wij kijken in ieder geval uit naar volgend jaar!

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1