Waarom kook ik met de Chinese 5 Elementen?
Zoals sommige van jullie misschien wel weten is mijn foodblog ontstaan vanuit mijn chronische buikklachten die, voor een groot deel door middel voeding, verholpen zijn. Bewustwording op een holistisch gebied was daar de uitbreidende en verdiepende factor in. Genieten van (h)eerlijk eten, een gezond lijf, een bewuste en liefdevolle mind en openheid zonder oordeel voor gevoel en intuïtie, dat is mijn intentie en mijn pad. Dat pad deel ik dan ook vanuit liefde met jou.
Op EerlijkerEten is dat voornamelijk gericht op voeding en levensstijl en in mijn moedertaal, Nederlands. Ondersteund door mijn kennis en ervaring op het gebied van food en de Chinese 5 Elementen, of anders gezegd; de wetten van de natuur. Op By Meraki, mijn andere website, gaat het dieper op het bewustwordingsniveau en op creatieve uitingen daarvan in de vorm van intentie sieraden, journals, boeken, coaching en meer.
De Chinese 5 Elementen
Als het koken doe ik dan ook met de Chinese 5 Elementen. Hoe werkt dat vraag je je misschien af? Ik zal het kort uitleggen, voor zover mogelijk. De Chinese geloven dat alles bestaat uit de elementen van de natuur en die hebben ze onderscheden in 5 elementen:
Aarde
Metaal
Water
Hout
Vuur
Alle creaties die ik maak komen vanuit die verbinding. En voor wat betreft voeding, heeft mijn opleiding van natuurvoedingsdeskundige, mijn eigen helende reis, TCM- de Chinese 5 Elementen, duizenden uren aan koken, experimenteren met smaken en het opzetten van een chocolade merk; Ridiculously Good en meerdere restaurants zeker een bijdrage aan de liefde die ik hier overbreng.
Met de flow mee groeit alles, water op hout, laat hout groeien, hout op vuur laat vuur groeien, alleen ga je tegen de ‘stroom’ in, dan wordt het uitdagender. Het hout brand op door het vuur, hout in water, maakt water troebel, water op metaal, laat metaal roesten enz.
Je kunt ook een controlerende flow hebben en dat is alles recht tegen over elkaar. Om een voorbeeld te geven; metaal en hout, zet een metalen hek om een boom en hij wordt gecontroleerd in zijn groei. Het is een holistische kijk op het leven, de wetten van de natuur en de verbinding in en met alles. Eigenlijk zijn het allemaal frequenties.
Hier kun je een video vinden met meer uitleg en inspiratie.
De 5 Elementen kort uitgelegd
Zo het het element aarde verbonden aan de maag, wijsheid, de smaak zoet, root groente, de karakteristieken van een verzorgende moeder, stabiliteit, stevigheid, voedend, net als de aarde.
Metaal is verbonden aan de longen, verdriet, de smaak scherp; zoals uien, knoflook, peper, de karakteristieken van organisatie, structuur en kracht, net als metaal.
Water is verbonden aan de nieren en blaas, aan de smaak zout zoals zeewier, zout en vis, de karakteristieken van flexibiliteit, diep voelen en transparantie net als water.
Hout is verbonden aan de dikke darm en het lever, aan de smaak zuur zoals appels, tomaten, bessen en verse kruiden, de karakteristieken van groei, creativiteit, van binnen naar buiten brengen en communicatie, net als hout.
Vuur is verbonden aan het hart, de smaak bitter zoals cacao, paprika en kurkuma, de karakteristieke van passie, zichtbaarheid, chaos en inspiratie net als vuur.
Hoe kook ik dan met de 5 Elementen?
Doordat elk element aan een smaak verbonden is en ik weet dat met de flow mee meer energie en groei creëert, kook ik met de flow mee in het proces. Om een voorbeeld te geven:
Als ik start met aarde, dan valt kokosolie daaronder, daar begin ik mee, dan voeg ik een uitje toe, wat metaal is, dan wat zout, wat water is en dan wat verse kruiden, wat hout is en dan wat kurkuma, wat vuur is, dan voeg ik nog een keer aarde toe, bloemkool, en dan is het gerecht al 5 elementen rond.
In mijn laatste recepten heb ik het er vaak ook bij vermeld, kijk hier voor recepten met 5 elementen beschrijvingen!
Wil je meer leren over de elementen? Welke 3 elementen jij als persoon volgens de Chinese filosofie bevat, zodat je weet wat je kunt doen om in balans te komen, welke voeding het beste is op dit moment, welke activiteiten je kunt doen? Stuur mij dan een mailtje naar shemara@by-meraki.com of plan een gratis call.
Scoop: binnenkort komt mijn 5 Elementen kookboek uit! Mail voor een plekje op de wachtlijst en je bent de eerste die het kookboek zult ontvangen met de #element code ontvang je ook nog een leuke korting en extra’s…