Wat zijn de foodtrends in 2023?

  -  Food IQ   -  Wat zijn de foodtrends in 2023?
hazelnoten

Wat zijn de foodtrends in 2023?

Een nieuw jaar betekent nieuwe foodtrends. Wat kan je verwachten aankomend jaar op het gebied van voeding? Je leest het hier.

~ adv. ~

Diervriendelijke voeding

Het welzijn van de dieren speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch of flexitarisch voedingspatroon. Dit zie je terug in de supermarkten. Nog niet lang geleden was de plofkip erg populair, nu gaan de grote supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl ze uit de schappen gooien. Het assortiment aan vleesvervangers wordt tegelijkertijd steeds breder. Tegenwoordig zijn er zelfs vegetarische gourmetpakketten te koop.

Flexibel uit eten

Er zijn steeds meer foodtrends, waardoor ieder persoon andere wensen heeft op het gebied van voeding. Bij het uit eten gaan verwachten mensen ook dat er aan deze wensen kan worden voldaan. Een ingrediënt/voedingsmiddel meer of minder, de kok moet zich hier op aanpassen en zich dus steeds flexibeler opstellen.

Maaltijdboxen

Veel mensen willen wel gezonder en verser gaan eten, met meer groenten en fruit, maar weten niet zo goed waar ze moesten beginnen.
Samengestelde maaltijdboxen, waarin voor een aantal dagen veel verse groenten, fruit en kruiden worden geleverd, inclusief recepten wat je van de geleverde producten kan maken, spelen hier op in. Het begon met HelloFresh, maar inmiddels hebben meer soortgelijke bedrijven voet aan wal gezet en is dit concept enorm gegroeid. Ook in 2016 zal het een steeds groter fenomeen worden.

Noten

Noten zijn misschien niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan een volwaardige voeding. Dit is aan het veranderen door de verschuiving van het dierlijke naar het plantaardige voedingspatroon, waardoor steeds creatiever wordt gezocht naar gezonde voedingsmiddelen die de kracht van vlees bezitten. Dit is het geval bij noten, want ze zijn rijk aan eiwitten, ijzer, vezels en gezonde vetten. Een handje noten per dag wordt inmiddels een steeds bekender begrip, dat steeds vaker wordt toegepast. In 2015 is er zelfs voor het eerst een advies over noten opgenomen in de Richtlijnen goede voeding; 15 gram ongezouten noten per dag, wat overeenkomt met ongeveer een handje. Het is dus te verwachten dat de toenemende populariteit van noten zich doorzet in 2016.

Peulvruchten

Peulvruchten waren een vergeten voedingsmiddel. Nu er meer wordt gefocust op plantaardige in plaats van dierlijke voeding, winnen ook peulvruchten terrein. Ze bevatten veel eiwitten, ijzer en vezels, waardoor ze veel toevoegen aan een gezond voedingspatroon. Eveneens kunnen ze ook als vleesvervanger dienen. Het eten van peulvruchten is in 2015 dan ook voor het eerst opgenomen in de Richtlijnen goede voeding, waarin wordt aangeraden om wekelijks peulvruchten te eten.

Het komende jaar staat dus in het teken van diervriendelijkheid, flexibiliteit en plantaardige voeding. Nu is het aan jou om hier je eigen draai aan te geven in je eigen voedingspatroon. Succes!

[info]Dit is een gastartikel geschreven door Jasper Albas. Wil jij ook schrijven voor EerlijkerEten of heb je recept ideeën? Neem dan contact met ons op![/info]

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1