Waarom is bloemkool gezond?

  -  Food IQ   -  Waarom is bloemkool gezond?
bloemkool

Waarom is bloemkool gezond?

Waarom is bloemkool gezond? Het is een van de meest gegeten groenten uit ons land en ook nog eens heel erg gezond! De Bloemkool is niet meer weg te denken uit de Hollandse keuken, na het lezen van dit artikel begrijp je waarom en denk ik dat je deze voedzame groente nog meer zult waarderen.

~ adv. ~

Benefits

Een bloemkool bevat veel voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en fytonutriënten, dit zijn stoffen die in plantaardig voedsel zitten die goed zijn voor je gezondheid. Door de grote hoeveelheid Calcium en Vitamine C die bloemkool bevat, is slechts 125 gram van de groente al genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C. Verder is het een groente die het hoogste percentage Calcium bevat en stoffen die helpen deze stof in je lichaam op te nemen. Hierdoor is bloemkool erg goed voor je botten. Deze Calcium zit in de groene bladeren van een bloemkool en zijn dus zonde om weg te gooien.

Daarnaast is het vaak gebruikelijk om bloemkool te koken en weten weinig mensen dat je de groente ook rauw kunt eten waardoor de goede stoffen behouden blijven. Als je de bloemkool toch liever kookt, heb je aan ca. 5 minuten genoeg waardoor de goede stoffen behouden blijven. De stof Glucorafanine in bloemkool draagt er toe bij dat bepaalde ontstekingen op celniveau in het bloed worden beperkt. Hierdoor kunnen hart- en vaatziekten worden tegengegaan. ‘Glucorafanine’ wordt in het lichaam omgezet tot ontstekingsremmende verbindingen waaronder; ‘Sulforafaan’, deze stof helpt een overvloed aan bacteriën in het maagzuur te voorkomen waardoor dit in je lichaam mooi in balans blijft. De grote hoeveelheid vezels in bloemkool zijn weer voordelig voor je spijsvertering in het algemeen, kortom te veel voordelen om op te noemen!

Onze aanraders

Oorsprong

De bronnen over waar Bloemkool oorspronkelijk vandaan komt zijn wisselend maar het is waarschijnlijk dat de Bloemkool zijn oorsprong in Azië vindt en via Turkije en Italië, zijn bekendheid in Europa heeft gewonnen. Sinds de 16e eeuw wordt de groente in heel Europa verbouwd en zijn we steeds meer gaan experimenteren met andere manieren om bloemkool te bereiden. Zo kun je een bloemkool koken, maar ook stoven, gratineren, roerbakken, frituren of zelfs stomen.

De mogelijkheden zijn eindeloos en hierdoor is er veel variatie te vinden in de bereidingswijze van bloemkool. Met een sausje zou je de bloemkoolroosjes ook nog rauw kunnen eten waardoor veel van de goede voedingsstoffen behouden blijven. Bloemkool kan ook goed worden gebruikt als vervanging van aardappels en zo past het goed in een koolhydraatarm dieet. Kortom, een veelzijdig en vindingrijk product.

Soorten Bloemkool

Wist je dat Broccoli, Bloemkool en Romanesco familie van elkaar zijn? Wat ze gemeen hebben is namelijk dat het alle drie ‘koolsoorten’ zijn. De Latijnse naam hiervoor luidt: ‘Brassica Oleracea’. Broccoli is een van de meest gezonde groentes omdat het je immuunsysteem versterkt, het kan ‘staar’ verminderen en is goed om je bloedvaten gezond te houden. Bloemkool kent net als broccoli verschillende soorten zo is er de ‘paarse bloemkool’ of de ‘groene bloemkool’ (ook wel; Romanesco genoemd). Het bijzondere aan deze bloemkool is dat deze bestaat uit allerlei kleine puntige torentjes van verschillende grootten die een beetje op mandelbrot figuren lijken. ‘Romanesco’ komt van het latijnse; ‘Broccolo romanesco’, wat Broccoli van Rome betekent. Sinds kort is er ook nog een ‘oranje bloemkool’ in Canada gecreëerd, het voordeel aan deze bloemkool is dat deze 25 keer zoveel vitamine A (beta-caroteen) bevat in vergelijking met een witte bloemkool. De welbekende ‘witte bloemkool’ in Nederland staat bekend om zijn typische koolsmaak, mild en een beetje bitter.

Bloemkool 3

Hieronder de verschillende bereidingstijden op een rijtje:

Koken: ca. 5 minuten
Roerbakken: ca. 9 minuten
Magnetron: 4 – 6 minuten
Frituren: 2 – 3 minuten
Smoren: 10 – 12 minuten
Stomen: 12 – 14 minuten

Bloemkool with benefits

Zoals hierboven beschreven brengt het eten van bloemkool door de vele voedzame stoffen veel voordelen met zich mee. Zo zou geregeld bloemkool eten hart- en vaatziekten verminderen, is bloemkool goed voor je darmflora en spijsvertering door het hoge gehalte aan vezels die het bevat en zou het eten van bloemkool verschillende ziektes tegengaan zoals de ziekte van Crohn, ontstekingen van het maag-darmkanaal, prikkelbaredarmsyndroom, stofwisselingssyndroom, Colitis ulcerosa en diabetes type 2.

Kortom een groente die onwijs veel voordelen met zich meebrengt en die je afwisselend kunt bereiden in de keuken! Hieronder wat originele recepten ter inspiratie:

Vegan bloemkool Wings

Gezonde pizza van bloemkool bodem

Romige bloemkoolpuree

Heel veel plezier & Succes met experimenteren!

Als je gezond wil blijven …

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1