Superfood: Hennepzaad

  -  Food IQ   -  Superfood: Hennepzaad
hennepzaad

Superfood: Hennepzaad

Hennep is één van de oudst bekende medicinale planten ter wereld. Het bevat tal van geneeskrachtige eigenschappen en werd door de eeuwen heen door heel veel culturen gebruikt. Hennepzaad klinkt misschien niet zo gezond vanwege de associatie met marihuana, maar met de hennepplant kunnen we meer dan je zou denken. Er kan kleding, papier en brandstof van gemaakt worden en de zaden kunnen we eten. Een echte Superfood die eigenlijk niet kan ontbreken in je keuken!

Eiwitten die lijken op onze lichaamseigen eiwitten

Hennepzaad bestaat voor 2/3 deel uit een zeer hoge kwaliteit eiwit dat heel veel lijkt op onze lichaamseigen eiwitten en daarom heel goed opneembaar is door ons lichaam. Dit betekent al dat je er energie van krijgt. Want alles wat min of meer lichaamsvreemd is (chemische E nummers bijvoorbeeld) kost je lichaam heel veel energie om om te zetten in iets dat bruikbaar voor je is. Energie die we liever voor iets anders gebruiken. Toch?

Na sojabonen is hennepzaad het rijkst aan eiwitten maar hennepzaad is veel beter verteerbaar. Eitwitten hebben we o.a. nodig voor onze spieropbouw, ons uithoudingsvermogen en om onze bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Daarbij bevat het ook nog eens alle 8 essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn nodig als basis voor andere stoffen die een belangrijke rol hebben in je stofwisseling waaronder het gelukshormoon serotonine.

Gezonde onverzadigde vetzuren

Hennepzaad bevat omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren in precies de goede verhouding voor opname van het lichaam. Daarnaast bevat het een ander vetzuur, gammalinoleenzuur (GLA), dat zeldzaam is maar bijvoorbeeld wel voorkomt in moedermelk. Dit gammalinoleenzuur staat bekend om de hormoonregulerende werking. Ook werkt het ontstekingsremmend. Onverzadigde vetzuren houden gewrichten, hart- en bloedvaten, je huid en je geheugen in een goede conditie. En omega 3 wordt ook wel het voedsel voor ons brein genoemd.

Rijk aan vitamines en mineralen

Net als andere superfoods is hennepzaad rijk aan allerlei mineralen zoals fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, jodium, vitamine E, C en de B vitamines B1, B2, B3 en B6. De B-vitamines zijn erg belangrijk als het gaat om je energiehuishouding. Zou je je vitaler willen voelen? Voeg dan vooral B-vitamines (in de juiste verhouding) toe aan je menu. Dit kan o.a. door middel van hennepzaad. Vitamine E is ook belangrijk voor een goede hersenfunctie.

Anti-oxidanten en enzymen

Naast alle gezonde vetzuren, vitamines en mineralen bevat hennepzaad ook een flinke hoeveelheid anti-oxidanten en enzymen waaronder lecithine. Lecithine is belangrijk voor een gezonde leverfunctie, waardoor de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt gestimuleerd. Hennepzaad is tevens rijk aan alfa, bèta en gamma globuline, een stofje dat ons immuunsysteem helpt versterken en meewerkt om beschadigd weefsel te vervangen door nieuw weefsel.

Wat kun je met hennepzaad?

Je hebt gepelde en ongepelde hennepzaad. Hennepzaad heeft een nootachtige smaak wat een lekkere en gezonde toevoeging is aan veel gerechten. Je kunt ze bijvoorbeeld door je yoghurt roeren, over een salade strooien en door pasta of risotto heen doen. Met hennepzaad kan je dus erg gezond eten. Hou Eerlijker Eten in de gaten voor recepten met hennepzaad!

Bron: energiekevrouwenacademie.nl

Biologisch gepelde hennepzaad kun je eenvoudig online bestellen

Alles over superfood →

“Must have” in elke keuken:

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1