Superfood: Acai bessen

  -  Food IQ   -  Superfood: Acai bessen
acai bessen poeder

Superfood: Acai bessen

Acai is een inheemse bes van de Amazone regenwouden. De locale bevolking van de Amazone eet al zolang als bekend acai bessen, zij gebruikten dit als helende ‘energie booster’. Acaibessen zijn enorm rijk aan antioxidanten en stimuleren het immuunsysteem op een natuurlijke manier. De acaibes is een exotisch familielid van de bosbes en de cranberry.

Wat zijn de voordelen van de acai bes?

Hartgezondheid

Uit onderzoek blijkt dat acai bessen veel anthocyanen bevatten. Anthocyanen zijn een vorm van plantaardige antioxidanten en kunnen mogelijk het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Rode wijn bevat ook veel anthocyanen, dat is de reden waarom rode wijn (met mate) gezond is.
Acai bessen zijn ook rijk aan plantaardige sterolen. Dat zijn hart beschermende stoffen en bieden veel voordelen voor onze cellen, zoals:

  • helpen bij het voorkomen van bloedstolsels
  • verbeteren van de bloedsomloop
  • ontspannen van de bloedvaten

Bescherming tegen schadelijke organismen

Wetenschappers hebben aangetoond dat de consumptie van acaibes-extract kan helpen bij het bestrijden van schadelijke organismen. Voorbeelden van schadelijke organismen zijn:

  • darmparasieten
  • bacteriële infecties

Afvallen met een acai bes dieet

De acai bes wordt door voedingsdeskundigen niet voor niets een ‘superfood’ genoemd. Maar wat kunnen ze doen voor je gewicht? Voedsel waar veel nutriënten in zitten en veel energie leveren maar die weinig calorieën bevatten zijn heel goed geschikt om af te vallen. Acai bessen voldoen hier helemaal aan! Ze helpen niet alleen om gewicht te verliezen, maar ook om op een gezond gewicht te blijven. Acai bessen kunnen mogelijk de negatieve effecten van een vetrijk dieet verminderen.

Acai bessen zijn goed voor de huid

Tegenwoordig bevatten veel schoonheidsproducten acai olie. De olie bevat een hoog gehalte antioxidanten, dit is gunstig voor de huid.
Acai olie is een natuurlijk alternatief voor chemische huidverzorgingsproducten die de huid kunnen beschadigen op lange termijn. Ook door ze gewoon rauw te eten kunnen acai bessen de huid een gezonde gloed geven. Brazilianen eten acai bessen al eeuwenlang om huidaandoeningen zoals eczeem te behandelen.
Het maximale effect op de huid kan behaald worden door van buiten af de huid te verwennen met acai olie en van binnen uit te voorzien van verse acai bessen of eventueel acai poeder.

Darmklachten voorkomen door het eten van acai bessen

Het eten van acai bessen kan ook de darmen helpen. Het behalen en behouden van een optimale darmfunctie kan best lastig zijn. Acai bessen bieden veel voordelen voor de darmen. Ze hebben krachtige ontgiftings eigenschappen en helpen het menselijk lichaam te detoxen, bevatten schimmel en ontstekings remmende stoffen en zijn een bron van voedingsvezels. Ook is de bes een geschikte prebiotica. Prebiotica is voedsel dat gunstig is voor de gezonde darmbacterie en helpt de darmflora herstellen.

Natuurlijke anti-allergie behandeling

Acai bessen hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Dit betekent dat acai bessen de typische ontstekingsreactie die gepaard gaat met allergische reactie kunnen voorkomen. Aangezien de ontstekingsreactie de meeste klachten geeft, verminderd dit veel van de klachten.

Houd je cellen sterk en gezond

De anthocyanen in acai bessen spelen een rol in het immuunsysteem op cellulair niveau. Dit helpt cellen sterk te houden tegen vrije radicalen.

Natuurlijke anti-aging

Acai bevat extreem veel vormen van plantaardige fytochemicaliën (een soort anti-oxidanten). Deze stoffen in acai bessen kunnen bijdragen aan het vertragen van veroudering gerelateerd aan ontsteking en cellulaire oxidatieve schade. In feite zijn de bessen van de acai planten een van de beste bronnen van antioxidanten. Het is een bes die tien keer de zoveel antioxidanten bevat dan druiven, en twee keer zoveel als bosbessen.

Energieboost uit de natuur

Gebruik van acai extract is een natuurlijke manier om aan een extra energie boost te komen. Acai extract geeft veel extra energie en kan uiteindelijk leiden tot verbeterde uithoudingsvermogen.  Energie drankjes werken meestal omdat er veel suiker en caffeine in zit. Dit geeft een korte ‘sugar rush’ maar daarna helaas vaak een ‘crash’.
Acai bessen kunnen als snack helpen vermoeidheid en uitputting tegen te gaan, maar zonder de nadelige gevolgen. Wanneer een boost nodig is, gewoon een handvol bessen eten!

Een beter seksleven

Deze acai bes verbetert bloedcirculatie in het menselijk lichaam. Dit kan bijdragen aan een verhoging van de libido. Goede bloedcirculatie helpt de zenuwen en zorgt dat hormonen goed verspreid worden door het lichaam. Acaibessen verhogen vooral bij mannen de libido (voor mannen is ‘bloedcirculatie’ natuurlijk niet onbelangrijk).

Wat kun je met acai bessen?

Je kunt de bessen rauw eten maar ze zijn lastig te verkrijgen, de poeder vorm kun je wel in bijna bij iedere natuurwinkel kopen. Lekker om door een shake of smoothie te doen, maar je kunt het ook door de yoghurt roeren met wat vers fruit erbij.

Waar koop ik acaibessen poeder?

Gevriesdroogde Acai poeder is 100% biologisch en makkelijk te verwerken in smoothies en shakes. Je kunt het bij natuurwinkels kopen of eenvoudig online bestellen.

“Must have” in elke keuken:

Een greep uit onze receptencollectie met acaibessen

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1