De voordelen van kokosolie

  -  Food IQ   -  De voordelen van kokosolie
kokosolie

De voordelen van kokosolie

Kokosolie bevat verzadigende vetzuren. Is dat dan wel gezond? Ja, ik zal uitleggen waarom deze verzadigende vetzuren wel gezond zijn.

Voordelen van kokosolie

Kokosolie is bijzonder omdat het in tegenstelling tot de meeste vetten vooral vetzuren met middellange ketens bevat. De meeste andere (dierlijke) verzadigde vetten bevatten voornamelijk lange keten vetzuren die moeilijk afbreekbaar zijn. Het zijn voornamelijk deze middellange vetzuren (MCT= Medium Chain Triglyceriden) waaraan kokosolie zijn bijzondere werking en vele toepassingen te danken heeft.

  • MCT’s worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd en zorgen dat andere voedingstoffen zoals vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten ook beter worden opgenomen.
  • MCT’s leveren snel energie en worden in mindere mate gebruikt voor vetopslag.
  • Een voordeel voor o.a. sporters is dat deze vetzuren geen carnitine nodig hebben om te worden verbrand, zodat er meer carnitine (aminozuur) overblijft voor de energievoorziening van de spieren. Wat leidt tot een grotere spieropbouw.
  • Daarnaast zorgen de MCT’s voor een extra energiebron wanneer de bloedglucose na ongeveer een uur of twee is verbruikt. MCT’s leveren dan een snelle energiebron, zodat het lichaam niet hoeft over te schakelen op de inefficiënte verbranding van lichaamsvet of de afbraak van spierweefsel.
  • MCT’s hoeven niet door de lever te worden verwerkt en hebben geen gal nodig om geëmulgeerd (van grote vetbolletjes, kleinere vetbolletjes maken) te worden.
  • Ze zijn daarom een ideale energiebron voor mensen met spijsverteringsproblemen en mensen met leverproblemen die gevoelig reageren op vet.
  • MCT’s worden veel verwerkt in sondevoeding (geleverd uit kokosolie) die in ziekenhuizen wordt gebruikt voor bijvoeding van ernstig zieke, verzwakte en ondervoede patiënten (ook bij ernstige brandwonden).
  • MCT’s zijn ook te gebruiken bij zuigelingen. Zuigelingen profiteren van deze makkelijke energiebron (komt ook voor in moedermelk) in instant-voeding omdat MCT’s minder belastend voor hun nog niet volledig ontwikkelende organen zijn (zoals lever en pancreas).
  • Ook draagt het gebruik van kokosolie bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

Hoe kun je kokosolie gebruiken?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat kokosolie geen cholesterol verhogende werking heeft. Kokosolie beschermt de huid van binnenuit. Regelmatig eten van kokosolie vervangt de onverzadigde en onstabiele vetzuren voor een deel door stabielere verzadigde vetten. Ook is kokosolie goed voor je huid. De PH balans van de huid wordt hersteld door het licht zuurvormend karakter van de kokosolie.

Op je huid gebruiken als crème:

  • Als je last hebt van kloven aan je handen en voeten
  • Als je last hebt van droge lippen
  • Als je last hebt van psoriasis
  • Als je last hebt van eczeem
  • Bij schimmelinfecties (zwemmerseczeem, vaginale zalf)
  • Bij (schimmel)infecties in de mond; als tandpasta
  • Als je last hebt van roos, droog haar, luizen of  jeuk op de hoofdhuid
  • Als huidbescherming; deodorant.

Kokosolie in de keuken:

  • Om mee te bakken en te braden
  • Om te gebruiken i.p.v. boter op je brood of cracker
  • Voor gezonde bakrecepten
  • Voor het maken van mayonaise
  • Als toevoeging in smoothies

De vetzuren in kokosolie zijn stabiel en geschikt om te verhitten op hogere temperaturen. De olie is vast bij kamertemperatuur en heeft een smeltpunt tussen 30-37 graden Celsius. Het voordeel van kokosolie is dat het 2 jaar op kamertemperatuur bewaard kan worden zonder dat het bederft.

Waar koop je kokosolie?

Je kunt ze bij de natuur en reform winkels in de buurt halen of kokosolie online bestellen

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1