Stoere stoofpot met rundvlees
Een stoofpot is een heerlijk en klassiek gerecht! Je hebt zoveel verschillende soorten stoofpotten en manieren om het te bereiden, maar wat is nu de lekkerste, makkelijkste of meest gezonde manier? Over smaak valt natuurlijk niet te twisten en iedereen heeft zo zijn voorkeur wat belangrijk is bij het maken van een gerecht. Het recept voor stoofpot met rundvlees hieronder is makkelijk (oke, het kost wat suddertijd maar daar ontkom je niet aan), gezond en qua smaak ontzettend lekker! Het leuke is ook dat je dit stoofpot met rundvlees recept kunt aanpassen naar eigen behoefte. Bijvoorbeeld met of zonder bier, glutenvrij of gewoon bier, met patat, rijst of aardappels. Wij zijn gegaan voor de ‘gezondere’ stoofpot met rundvlees variant met de aardappels en voor het ‘gewone’ bokbier omdat genieten ook mag!
Wat heb je nodig voor de stoere stoofpot
Stoofpot met rundvlees
- 1 kilo biologische runder riblappen
- 3 grote uien
- 1 bakje champignons
- 1 teentje knoflook
- 1 el kikkererwten bloem
- 300 ml (glutenvrij) bokbier (als je geen bier wilt gebruiken vervang die dan door ketjap en runderbouillon. In totaal dan 6 el ketjap en 800 ml bouillon plus 6 kruidnagels.)
- 2 el ketjap
- 100 ml runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- versgemalen zwarte peper (ik gebruik acacia hout peper- en zoutmolen)
- himalaya zout of Keltisch zeezout
Aardappeltjes on the side
- 10 roseval aardappels
- 6 takjes tijm
- 1 a 2 tl himalaya zout of Keltisch zeezout
- 1 scheut olijfolie
Bereiding
- Snijd de runder riblappen in kleine blokjes met een goed keukenmes
- Verhit een pan met roomboter en bak hier de riblappen rondom in bruin, voeg wat peper en himalaya zout of Keltisch zeezout
- naar smaak toe
- Schep het vlees uit de pan
- Snijd vervolgens de uien in ringen en de knoflook in partjes en fruit die in dezelfde pan
- Schep de bloem door de uien en bak nog even door
- Voeg het vlees weer toe samen met het bier, bouillon, ketjap, kruidnagel en de laurierblaadjes
- Laat het 4 tot 5 uur lang sudderen op laag vuur of zet het in de oven op 175 graden
- Het laatste half uur haal je de deksel van de pan zodat de saus goed kan inkoken
- Voor de aardappels, verwarm de oven voor op 220 graden
- Snijd de aardappels doormidden en dan in reepjes
- Leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie, tijm en himalaya zout of Keltisch zeezout
- Bak voor ongeveer 30 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en geniet daarna van de heerlijke stoofpot met rundvlees
Ep
Heerlijk en makkelijk te maken, ik mis alleen de champignons terug in het recept. ..
Melissa
Op zoek naar een lekker recept voor een stoofpot kom ik hier terecht. Prachtige blog trouwens met mooie foto’s, dat wilde ik eerst even zeggen :-) Dit recept ga ik opslaan, lijkt me erg lekker en niet al te ingewikkeld om te maken!
EerlijkerEten
Hi Melissa, Wat leuk om te horen, dank je wel! We hopen dat je aan het genieten bent van de stoof :-)