Spruitjes op z’n niet zo spruitjes
Het spruitjes seizoen is geopend! De meeste mensen staan niet te springen om spruitjes. Ik zelf, moet ik zeggen, ben er ook geen fan van. Alleen toen ik dit recept van Jamie Oliver voorbij zag komen, kon ik het toch niet laten om uit te proberen. Heel gezond met wel een beetje vet, maar een leuke en hele lekkere manier om je vrienden, familie of kids toch aan de spruiten te krijgen. Ze zitten immers boordevol vitaminen, mineralen en staan bekend als kanker voorkomende groente. Niet te onderschatten dus die spruitjes! Kook ze alleen niet te lang door want dan gaat het meeste van al dat goeds verloren. Ga jij de uitdaging ook aan of ben je stiekem al een spruitjes fan?
Voor 6 personen
Wat heb je nodig voor de spruitjes
- 1 kilo spruitjes, gewassen
- Olijfolie
- 2 lepels ongezouten roomboter
- 4 plakken biologisch gedroogde bacon
- Handjevol rozemarijn
- versgemalen zwarte peper (ik gebruik acacia hout peper- en zoutmolen)
- Himalaya zout of Keltisch zeezout
- 4-5 el Worcestershire sauce
~ adv. ~
Bereiding
- Snijd de bacon in reepjes.
- Maak de spruitjes schoon en doe ze in de keukenmachine met een fijnsnijder. Dan krijg je mooie dunne plakjes spruit.
- Verhit een grote hapjespan met wat olijfolie en 1 lepel boter.
- Bak de bacon samen met de rozemarijn en wat peper en himalaya zout tot de bacon mooi crispy is.
- Voeg de dunne plakjes spruitjes toe en zet het vuur hoog, zo blijven ze zacht maar krijgen ze toch een lekkere bite.
- Roer de overgebleven lepel boter en de Worcestershire sauce door het mengsel en voeg wat peper en himalaya zout toe naar smaak.
Marianne
Ik kook ze zoals ik het van mijn moeder heb geleert, eerst aan de kook brengen, dan het water afgieten, koud water erop en wat suiker erbij dan zijn ze niet zo bitter en heb je minder last van opboeren later als je het hebt gegeten
Jan Beton
Was er zelf al achter ja :) en ik moet zeggen, dit gerecht is goddelijk. Dank daarvoor!
Jan beton
Maar hoe lang moet je de spruitjes bakken dan?!
EerlijkerEten
Ha Jan, na de laatste stap het geheel een paar minuten doorroeren is voldoende. Succes en eet smakelijk!