Een pizza maken die gezond is?!
Ja, dat kan! Ik was van de week op zoek naar wat leuke inspiratie om een gezonde(re) pizza te maken en toen kwam ik de bloemkoolbodem pizza tegen. Zou het dan net zo lekker zijn, of smaakt je hele pizza naar bloemkool? Zelf ben ik eigenlijk geen fan van bloemkool maar ik vond het een poging waard… En dat was het ook, het smaakt echt ontzettend lekker!
Wat heb je nodig:
Bodem
- 250 gram bloemkool (alleen de roosjes)
- 250 gram geraspte mozzarella
- 1 losgeklopt ei
- 2 tl oregano
- 1 teentje knoflook geperst
- Zout en peper
- Olijfolie
Topping
Die kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar om jullie een voorbeeld te geven hier mijn topping!- Gepelde tomaten
- Blikje duurzame tonijn
- Halve ui
- 1 zakje Alpro pizza kaas
- Zwarte olijven
- Spinatra
- Groene pepers
- Italiaanse kruiden
- Olijfolie
- Knoflook
~ adv. ~
Bereiding
- Neem een verse bloemkool, verwijder de stengels en de bladeren en haal de roosjes eraf.
- Doe dan de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en pulse totdat het op kruim lijkt. Niet te lang want dan wordt het puree.
- Doe het bloemkoolkruim in een magnetronbestendige kom en zet gedurende 8 minuten in de magnetron.
- Rasp de mozzarella (ik kon geen geraspte variant vinden) of snij in stukjes en pulse ook even in de keukenmachine.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Vet een bakplaat in met wat olijfolie.
- Klop het ei los in een middelgrote kom.
- Roer de bloemkool & de mozzarella door het losgeklopte ei.
- Voeg de oregano, het knoflookpoeder en een snufje zout toe en roer door het bloemkoolmengsel.
- Verplaats naar de bakplaat en verdeel het bloemkoolmengsel met je handen over de bakplaat (rond of vierkant).
- Smeer wat olijfolie op de bovenkant.
- Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Doe nu de saus, toppings & kaas naar eigen smaak op de pizza (de toppings moeten al wel gaar zijn, dus eerst ff bakken). Zet de pizza in de oven of onder de grill totdat de kaas is gesmolten (ongeveer 3-4 minuten). Eet smakelijk!
Britt
Wat een heerlijk recept!! Heb het uitgeprobeerd en vond het erg lekker! Mijn bodem was alleen niet zo hard geworden. Is dat de bedoeling of doe ik iets fout? :)
Maud
Ik heb deze pizza vorig weekend gemaakt. Ik vond het heerlijk! De volgende keer laat ik alleen de kaas als topping weg, omdat er ook al mozzarella is gebruikt voor de bodem. Hierdoor vond ik de pizza erg ‘zwaar’.
EerlijkerEten
Hi Maud, wat goed dat de pizza is gelukt! Je kunt de pizza natuurlijk naar eigen smaak ‘customizen’ :) Bedankt voor je berichtje!
ineke
lekker, alleen met de magnetron heb ik veel moeite, die komt er bij mij niet meer in, hoort niet bij gezond eten!
EerlijkerEten
Hoi Ineke, je hebt natuurlijk helemaal gelijk wat betreft de magnetron. Het bespaart tijd maar is qua gezondheid niet ideaal. Je kunt het bloemkoolkruim natuurlijk ook koken en goed uit laten lekken.
Yolanda
Is zeker het proberen waard! De fotoos zien er geweldig uit! Voor hoeveel personen is dit recept?
EerlijkerEten
Hoi Yolanda,
Bedankt voor je reactie! De pizza vult goed door de bloemkool bodem dus je kunt er makkelijk met twee personen van eten. We zijn benieuwd wat je ervan vindt :)