Vegan en glutenvrije appeltaart
Laatst zag ik een appeltaart voorbij komen er kreeg daar ineens zo’n trek in! Nu kon ik zo 1,2,3 niet een appeltaart vinden die in mijn dieet past dus ben ik thuis aan de slag gegaan om een vegan appeltaart te maken die ook nog eens glutenvrij is. Sommige zullen zich dan afvragen; smaakt deze appeltaart nog wel naar appeltaart? Ja zeker, dit is echt een taart die geen lang leven heeft. Mega lekker, smeuïg en als je hem aftopt met wat vegan kokosyoghurt of kokosslagroom dan maak je er echt een groot feest van!
Wist je dat; volgens de Chinese geneeskunde appels het hart versterken, de dorst lessen, de longen smeren, slijmvorming verminderen en lichaamsvloeistoffen verhogen. Daarnaast bevatten appels heel veel antioxidanten en zitten vol met oplosbare vezels die goed zijn voor je darmen.
Wat heb je nodig voor de vegan appeltaart
- 150 gr boekweitmeel
- 100 gr havermeel
- 50 gr amandelmeel
- Snufje kardemom
- Snufje gember
- 1 tl Himalaya zout
- 1 tl bakpoeder
- 1,5 tl bak soda
- 50 gr arrowroot
- Snufje kurkuma
- 80 gr gesmolten kokosolie
- 30 gr kokosbloesemsuiker
- 40 gr agave of ahornsiroop
- Snufje kardemom
- 4 el water
- 1 tl bakpoeder
- 1 el appelazijn
Voor de appelvulling
- 4 a 5 appels
- Snufje kurkuma
- Agave of ahorn naar smaak
- Kokosbloesem suiker naar smaak
- Snufje kardemom
- 1 tl speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- 1/2 citroen (sap)
- Snufje kurkuma
- Handje rozijnen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe alle ingrediënten van het deeg in een beslagkom op de volgorde van de ingrediënten lijst behalve de 1tl bakpoeder en 1 el appelazijn en roer goed door elkaar tot je een deeg hebt
- Doe de bakpoeder en appelazijn in een bakje, roer door en schenk vervolgens bij het deeg en kneed dat nog even goed door
- Schil de appels en snijd in stukjes
- Doe alle ingrediënten van de lijst bij de appels en roer goed door, breng eventueel nog extra op smaak
- Vet een appeltaartvorm in en gebruik 3/4 van het deeg voor de bodem en de zijkanten, druk goed aan en prik wat gaatjes in de bodem
- Schep de appelvulling over de bodem en verdeel goed
- Kruimel de rest van het deeg over de appelvulling heen en zet de appeltaart in de oven voor 25-35 minuten, kijk goed of je appeltaart gaar is door met een satéprikker erin te prikken. Als de prikker schoon eruit komt is de taart klaar
- Tip; serveer met wat kokosyoghurt of kokosslagroom en geniet!