romige bloemkoolpuree

Romige bloemkoolpuree

[info]Dit is een ingezonden recept door Ayla. Wil jij ook dat je recept op EerlijkerEten.nl komt te staan? Klik dan hier om je recept op te sturen![/info]

Eén van mijn favoriete bijgerechten is aardappelpuree; zonder stukjes, met melk én een klontje roomboter. De laatste jaren hebben aardappelen een slechte naam gekregen door de hoeveelheid koolhydraten die ze bevatten. Met koolhydraten op zich is niets mis, je lichaam gebruikt het als energiebron. Als ik aardappelen eet dan doe ik dat meestal bij de lunch, ik heb dan meer het gevoel dat mijn lichaam de rest van de dag nog wat kan met al die energie.

Maar dat zorgt wel voor een dilemma, ik eet ’s avonds vaak ook iets warms! Zie daarom hier een heerlijke romige bloemkoolpuree die verdacht veel lijkt op aardappelpuree.

Bloemkool is hartstikke gezond, er zitten veel vezels in, heel veel vitaminen en mineralen en fytonutriënten. Laatstgenoemde werken als antioxidanten die vrije radicalen tegengaan en zo verschijnselen als rimpels en kanker helpen voorkomen.
Helaas is bloemkool niet de hipste groente die er is, doorgekookt en met een vleugje nootmuskaat is hoe hij meestal onder de aandacht komt. Vooral kindjes maar ook veel volwassenen halen daardoor hun neus op voor bloemkool. Gelukkig lijkt de toekomst van bloemkool rooskleuriger te zijn.
Probeer deze puree vooral eens uit bij bovengenoemde kinderen!

avocado

Wat heb je nodig?

 • Voor bloemkoolpuree als bijgerecht voor 2 personen
 • ½ bloemkool
 • ½ avocado
 • 3 el Griekse yoghurt
 • 4 el Parmesaanse kaas
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl zout
 • 1 tl chili flakes (optioneel)

bloemkoolpuree recept

Bereiding

 1. Breek of snijd de bloemkool tot losse roosje en stoom ze gaar. Voor losse bloemkool zou ik beetgaar aanraden, in dit geval net een beetje verder, dit maakt het pureren makkelijker.
 2. Als je geen stoommandje hebt (kopen!) dan kan je ze ook kort koken, maar weet dat dit de goede stoffen in de bloemkool kapot maakt.
 3. Snijd de avocado in blokjes en doe dit samen met de gare bloemkool in een grote bak.
 4. Pureer de avocado en bloemkool. Als je je puree liever eet met brokjes er in dan kan je hiervoor een vork of stamper gebruiken, als je de puree glad wil krijgen gebruik dan een staafmixer.
 5. Roer de Griekse yoghurt, knoflook- en uienpoeder, zout en Parmesaan door de puree. Ik houd zelf van pittig eten en vind het heerlijk om hier nog ongeveer een theelepel chili flakes doorheen te doen. Als je dit maakt voor kleine kinderen of niet-zo-liefhebbers van spicy kan je dit achterwege laten of er een beetje minder van gebruiken.

bloemkool puree

Hoe serveer je het?

Als bijgerecht bij andere groenten en vlees, dit is vooral een aanrader als je je kinderen voor de gek probeert te houden!

Bereidingstijd: 20 minuten (inclusief het stomen van de bloemkool)
Bewaren: In een afgesloten bakje kan je dit in de koelkast nog een paar dagen bewaren.
Vegetarisch: Ja
Invriezen: Jazeker! In een afgesloten bakje gaat dit gerecht in de vriezer tot wel 1 jaar mee.

Op Eerlijkereten.nl vind je allerlei gerechten en weetjes over gezond eten. Het doel is om iedereen te introduceren met de mogelijkheid tot een gezonder, fitter en gelukkiger leven. Het kan zijn dat je bepaalde dingen niet mag eten vanwege allergieën, andere gezondheidsklachten hebt of gewoon energieker en vitaler door het leven wilt gaan. Dat doe je door bewuster met je eten om te gaan, weten wat je eet en natuurlijk genieten van (h)eerlijk eten!

Comments: 3

 • tessa
  19 oktober 2014

  Super recept, zelf maak ik hem graag door er aan het eind grove mosterd door heen te mengen! geeft het net een beetje extra pit!

 • Noortje
  8 maart 2014

  Heerlijk!!

Post a Comment

1
Lees vorig bericht:
salade van kiemgroenten en wilde tomaten
Wilde tomatensalade met kiemgroenten

Na een vakantie heb je vaak het gevoel dat je wat extra groenten (vitaminen en mineralen) moet eten. Ondanks dat...

Sluiten