0
Frisse falafel
Heerlijke falafel met een fris sausje om alvast in de vakantiesfeer te komen! Kikkererwten zijn erg geschikt wanneer je gezond wilt eten. Ze bevatten veel eiwitten. Het is zelfs een van de meest eiwitrijke peulvruchten. Verder bevatten kikkererwten:
- Vitamine B
- Zink
- IJzer
De kikkererwt wordt steeds vaker gebruikt door de invloeden van de Mediterraanse keuken. De meest bekende gerechten zijn falafel en hummus, van beide kan ik bijna geen genoeg krijgen. Een goede reden dus om dit gezonde recept te maken! De doperwten maken de falafel nét wat frisser. Binnenkort zal ik ook mijn hummus met jullie delen.
Wat heb je nodig:
Falafel
- 440 gr kikkererwten
- 100 gr doperwten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 bosje peterselie
- 1/2 bosje koriander
- 1/2 groene peper
- 2 eetlepels kurkuma
- 2 eetlepels komijnpoeder
- 1/2 theelepel bakpoeder
Saus
- 1/2 bosje peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1/2 citroen
Broodjes
- Biologische pita
Bereiding:
- Pureer de kikkererwten en doperwten in 30 seconden fijn.
- Voeg de ui, knoflook, peterselie, koriander, komijn, het bakpoeder, 1 eetlepel water en zout en peper toe.
- Pureer alles nog 10 seconden tot het mengsel een grove massa vormt.
- Dek het af en laat het 30 minuten staan.
- Rol met de handen balletjes van 1 eetlepel van het mengsel (druk daarbij het overtollige vocht eruit).
- Verhit een flinke scheut olie in de koekenpan en bak de balletjes in 5 minuten rondom knapperig bruin en gaar.
- Hak de peterselie fijn. Pers de knoflook er boven uit en voeg de citroensap en 1 deciliter water toe en meng alles tot een sausje.
- Breng het op smaak met peper, zout en komijn.
- Schep het mengsel in een klein schaaltje, zet het op een groot bord/plank en leg de falafel en pita broodjes er om heen.