0
Frisromige courgettesoep
Courgette is familie van de komkommer en de meloen en is het hele jaar door goed te verkrijgen. Wij hebben inmiddels een gigantische courgetteplant in de tuin die hele mooie, grote courgettes geeft. Het mooie aan courgette is dat het erg rijk aan vitamine C is en dat het eten van courgette ontstekingsremmend werkt. Je kunt met courgette heel veel leuke gerechten maken en vandaag maken we een heerlijk romige courgettesoep. Een lichte, gezonde maaltijd. Lekker voor erbij: een salade of wat spelt/zuurdesembrood met zelfgemaakte hummus.
Wat heb je nodig:
- 6 lente-uitjes
- 1 kg groene courgettes (of gele, als je ze kunt krijgen)
- scheutje olijfolie
- ½ citroen
- 8 takjes verse munt
- 1,4 liter biologische groente- of kippenbouillon
- 5 volle eetlepels zure room
- extra vergine olijfolie
Bereiding courgettesoep:
- Snijd de lente-uitjes en courgettes in dunne plakjes.
- Verwarm een pan met een scheutje olijfolie op matig vuur, rasp er de schil van de 1/2 citroen in, voeg de blaadjes van 2 a 3 takjes munt toe en wat peper en himalaya zout naar eigen smaak.
- Vervolgens voeg je de courgette en lente-uitjes toe, roer goed door elkaar en laat 40 minuten pruttelen (wel roeren om de zoveel minuten om te zorgen dat het niet aanbrand)
- Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groen courgetteprutje.
- Zet het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook.
- Neem de pan van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.
- Giet de soep voorzichtig in een blender of keukenmachine en pureer hem tot hij glad is.
- Voeg eventueel nog wat peper en himalaya zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.
- Schep de kommen vol, maak de resterende zure room aan met een scheutje water tot hij goed schenkbaar is en schenk een scheutje in elke kom. Garneer de porties met de apart gehouden muntblaadjes en sprenkel er aan tafel een drupje extra vergine olijfolie over.