Temperamentvolle ceviche
Een lekker fris voorgerecht of leuk als speciale snack! Ceviche komt van oorsprong uit Peru, maar in bijna alle Spaanstalige landen kun je het eten. Het is een rauw vis gerecht wat in fruitsappen wordt gemarineerd, zodat de zuren de eiwitten doen stollen en het visvlees als het ware gaart zonder dat het verhit wordt. Het is in Zuid-Amerika een gewoonte om bij ceviche een klein glaasje van de marinade te drinken. Deze zogenaamde leche de tigre (tijgermelk) of leche de pantera (pantermelk) gebruiken ze daar als anti-katermiddel en als afrodisiacum.Wat heb je nodig:
- 7 ons stevige witvis
- 1 kopje citroensap
- 1 kopje limoensap
- 1/2 rode ui
- 1 kopje verse cherry tomaten
- 1/2 kopje radijs
- 1 el rode peper
- 1 tl zout
- 1/2 tl tabasco
- 1 el oregano
- 1/2 avocado
- Handvol verse koriander
~ adv. ~
Bereiding
- Snijd de vis in blokjes
- Snijd de tomaatjes en de ui klein
- Doe in een grote schaal de vis, citroensap, limoensap, ui, tomaat, radijs, peper, zout, tabasco en oregano
- Roer goed door en denk af met plastic folie en zet 12 uur in de koelkast (de vis gaart dan door de citroen)
- Daarna snijd je de avocado in kleine stukjes
- Strooi dan de avocado en koriander erover heen en serveer direct
Cees Corbijn
Mooi recept. Let wel op dat je dit alleen met zeevis doet en niet met riviervis. De bacteriologische risico’s zijn dan te groot. Rivier vis dien je in ieder geval nog zo’n 2-3 minuten kort op 90 graden te verhitten.