Vegan provolone kaas
Normaal gesproken liep ik gewoon de supermarkt in om een lekkere vegan kaas te scoren. Tegenwoordig wonen we in Belize en is dat niet het geval. Nu maakte ik al regelmatig vegan cream cheese, maar ik had nog nooit een hardere kaas en smeltkaas gemaakt.
Tijd om zelf aan de slag te gaan dus. Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Ken je die gedachte? Die ging er bij mij door mijn hoofd nadat ik de eerste hap verse kaas in mijn mond had gestopt. Zoooo lekker!! En zo makkelijk,… ongelofelijk.
Nu kun je er ook nog eens allerlei smaken aan geven, ik heb een met jalapeño en cayenne gemaakt, maar ook met verse kruiden, gerookte kaas met liquid smoke. Vegan of niet, voor alle kaaslovers; eat your cheese loving heart out.
Wat heb je nodig voor de vegan provolone kaas
- 1 blik kokosmelk
- 2 el edelgist
- 1/4 tl knoflookpoeder
- 1 tl Himalaya zout of Keltisch zeezout
- 1/2 tl limoen of citroensap
- 1/4 tl liquid smoke (als je de gerookte wilt maken)
- 4 tl agar agar (als je hardere kaas wilt, voeg dan 1 a 2 tl extra toe)
- 1/4 cup water
Handig om te hebben
- Vet een kaas mole in met wat kokosvet, ik heb 4 ronde glaasjes gebruikt, maar je kunt het ook in een cakeblik doen of wat je ook maar leuk vindt.
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een klein steelpannetje
- Zet op middelhoog vuur en roer regelmatig, zodra het begint te koken zet je het vuur zacht en blijf je nog 5 minuten roeren
- Schenk het kaasmengsel in de kaasvorm die jij gekozen hebt en zet onafgedekt voor tenminste 3 uur in de koelkast
- Haal de kaas uit de vorm en snijd in de gewenste vorm en geniet ervan!
Tip: je kunt de kaas ook in de vriezer doen en daarna raspen, doe in een potje er gebruik voor op je pizza, quesadilla’s, pasta en ga zo maar door.