• 13nov

    Lichtpittige preikoekjes

    Een variatie op de vis of aardappelkoekjes zijn deze heerlijke preikoekjes. Het lijkt heel wat de, die lijst hieronder, maar het valt best mee en het resultaat is heerlijk! Leuk als bijgerecht of als tussengerecht als je heel uitgebreid gaat koken. Ook voor kinderen een goede uitvinding want koekjes klinken altijd goed! Dat daar dan veel groenten in verschuilt zitten hoeven zij natuurlijk niet te weten ;)

    prei ringen

    Voor 4 personen

    Wat heb je nodig:

    • 3 preien
    • 5 sjalotten
    • Olijfolie
    • 1 verse rode chilipeper
    • 25 gr verse peterselie
    • 1/2 tl korianderzaad
    • 1 tl komijnzaad gemalen
    • 1 tl zout
    • 1 scharreleiwit
    • 1 el bak soda
    • 2 el boekweitmeel
    • 1 scharrelei
    • 1,5 dl amandelmelk
    • 60 gr  kokosolie (of roomboter)

    Saus

    • 100 gr Griekse yoghurt
    • 100 gr zure room
    • 2 tenen knoflook
    • 2 el citroensap
    • 3 el olijfolie
    • 1/2 tl zout
    • 20 gr verse peterselie
    • 30 gr verse koriander

    Benodigdheden

    Blender of keukenmachine

    prei bakken

    preikoekjes ingredienten

    preikoekjes maken

    preikoekjes bakken

    Bereiding:

    1. Doe alle ingrediënten voor de saus in de blender en mix tot de saus groen is geworden en zet opzij
    2. Snijd de preien in ringen
    3. Was ze goed in een zeef en dep ze daarna droog
    4. Snipper de sjalotten en snijd de rode peper fijn (als je niet van heel pittig eten houdt is het handig om de zaadje te verwijderen)
    5. Bak de prei en de sjalotten in de pan met een scheut olijfolie ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn
    6. Doe ze daarna in een grote kom en voeg de chilipeper, peterselie, kruiden en zout toe. Laat dit afkoelen
    7. Klopt het eiwit tot schuim dat zachte pieken vormt en spatel het door de groenten
    8. Meng in een andere kom het boekweitmeel met het bak soda, ei, amandelmelk en kokosolie tot een beslag
    9. Schep dit luchtig door het mengsel van eiwit en groenten
    10. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur
    11. Schep ongeveer de helft van het beslag in vier grote porties in de pan
    12. Bak de koekjes 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en knapperig zijn
    13. Schep de preikoekjes op keukenpapier en houd ze warm
    14. Bak nog zo’n portie koekjes zodat je acht flinke preikoekjes hebt
    15. Serveer ze gelijk en schep er wat saus overheen

    preikoekjes recept

    preikoekjes eind

2 Reacties

  1. 2 december 2013 om 23:57

    Hallo goedenavond, is het ook mogelijk om ui te gebruiken ipv prei, ik ben hier namelijk allergisch voor. Dank u wel

    • 3 december 2013 om 00:01

      Hoi Saake dit maakt de smaak waarschijnlijk veel scherper. Als je de ui karameliseerd wordt het zoeter en minder scherp van smaak. Wij zijn benieuwd naar het resultaat!

Reageer op dit artikel

Lees vorig bericht:
recept cheesecake zonder suiker
Cheesecake zonder suiker

We hebben weer een lekker suikervrij taartje voor je in petto; een suikervrije cheesecake welteverstaan. Met courgette. Courgette?! Ja, en...

Sluiten