• 01Nov

    Hoe gezond zijn amandelen?

    Gezonde vetten zijn erg belangrijk voor je lichaam. Amandelen zijn rijk aan gezonde vetten, maar bieden ook vele andere gezondheidsvoordelen.

    Onder de noten zijn amandelen een populair soort. Ze kunnen rauw of geroosterd gegeten worden en zitten vol vitamine E, magnesium en onverzadigde vetten. Ook wordt er melk, meel, olie en bloem gemaakt. Voor mensen met een glutenallergie of intolerantie is amandelmeel een ideale vervanger.

    Waarom amandelen gezond zijn

    Gezond hart

    Diverse onderzoeken in onder andere het Center for Health and Research in Californië in 2010 hebben aangetoond dat de kans op hartziekten afneemt door het eten van amandelen. Het werkt cholesterol verlagend, antioxidanten in het bloed nemen toe en de kans op hartinfarcten neemt af.

    Stabiliseert de bloedsuikerspiegel

    (voor mensen met diabetes 2) De meeste mensen met diabetes type 2 krijgen onvoldoende magnesium binnen, terwijl juist magnesium belangrijk is om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. In amandelen is veel magnesium te vinden. Uit onderzoek in 2014 van het Toronto 3D Knowledge Sythesis and Clinical Trials Unit in Canada is gebleken dat de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes 2 daalt bij het eten van amandel.

    Goed voor de spijsvertering

    Het is goed voor de balans van de spijsvertering om amandelen te eten, omdat ze vol met vezels zitten die goed zijn voor de spijsvertering. Daarnaast zorgen ze voor goede bacteriën in de darmen.

    Sterke botten

    Naast de vele zuivelproducten die we kennen, zitten amandelen ook vol met calcium. Een ons staat gelijk aan ¼ glas melk. Naast de calcium zijn ze ook rijk aan fosfor die ervoor zorgt dat ons skelet gezond en sterk blijft en de kans op botbreuken vermindert.

    Bescherming tegen dikkedarmkanker

    Uit onderzoek van P.A. Davis en C.K. Iwahashi van het Department of Nutrition in Californië in 2001 is gebleken dat de kans op dikkedarmkanker kan afnemen door het eten van amandelen.

    De voedingswaarde van amandelen

    Rauwe amandelen van 95 gram hebben de volgende voedingswaarde:

    • 546 calorieën
    • 20,6 gram koolhydraten
    • 3,7 gram suiker
    • 11,6 gram vezels
    • 20,2 gram eiwitten
    • 47 gram vet
    • Calcium – 251 mg
    • Choline – 49,5 mg
    • Foliumzuur (B11) – 47,5 mcg
    • Fosfor – 460 mcg
    • IJzer – 3,5 mg
    • Kalium – 670 mg
    • Koper – 0,9 mg
    • Magnesium – 255 mg
    • Mangaan – 2,2 mg
    • Natrium – 1 mg
    • Vitamine B6 – 0,1 mcg
    • Vitamine A 1 IU
    • Vitamine B1 – 0,2 mcg
    • Zink – 2,9 mg

    Amandelen zijn prima te eten als je wil afvallen. Omdat 10 tot 15 procent aan vet niet door het lichaam wordt opgenomen, worden er minder calorieën genuttigd. Doordat ze rijk zijn aan eiwitten en vezels zal je eerder een vol gevoel hebben en voel je minder snel de behoefte om ongezonde dingen te gaan eten.

    Geschreven door: Lynda van Leef Puur Natuur

Reageer op dit artikel

hazelnoten
Wat zijn de foodtrends in 2016?

Een nieuw jaar betekent nieuwe foodtrends. Wat kan je verwachten aankomend jaar op het gebied van voeding? Je leest het...