Lichtpittige preikoekjes
Een variatie op de vis of aardappelkoekjes zijn deze heerlijke preikoekjes. Het lijkt heel wat de, die lijst hieronder, maar het valt best mee en het resultaat is heerlijk! Leuk als bijgerecht of als tussengerecht als je heel uitgebreid gaat koken. Ook voor kinderen een goede uitvinding want koekjes klinken altijd goed! Dat daar dan veel groenten in verschuilt zitten hoeven zij natuurlijk niet te weten ;) Voor 4 personenWat heb je nodig:
- 3 preien
- 5 sjalotten
- Olijfolie
- 1 verse rode chilipeper
- 25 gr verse peterselie
- 1/2 tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl zout
- 1 scharreleiwit
- 1 el bak soda
- 2 el boekweitmeel
- 1 scharrelei
- 1,5 dl amandelmelk
- 60 gr kokosolie (of roomboter)
Saus
- 100 gr Griekse yoghurt
- 100 gr zure room
- 2 tenen knoflook
- 2 el citroensap
- 3 el olijfolie
- 1/2 tl zout
- 20 gr verse peterselie
- 30 gr verse koriander
Benodigdheden
Blender of keukenmachine~ adv. ~
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor de saus in de blender en mix tot de saus groen is geworden en zet opzij
- Snijd de preien in ringen
- Was ze goed in een zeef en dep ze daarna droog
- Snipper de sjalotten en snijd de rode peper fijn (als je niet van heel pittig eten houdt is het handig om de zaadje te verwijderen)
- Bak de prei en de sjalotten in de pan met een scheut olijfolie ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn
- Doe ze daarna in een grote kom en voeg de chilipeper, peterselie, kruiden en zout toe. Laat dit afkoelen
- Klopt het eiwit tot schuim dat zachte pieken vormt en spatel het door de groenten
- Meng in een andere kom het boekweitmeel met het bak soda, ei, amandelmelk en kokosolie tot een beslag
- Schep dit luchtig door het mengsel van eiwit en groenten
- Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur
- Schep ongeveer de helft van het beslag in vier grote porties in de pan
- Bak de koekjes 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en knapperig zijn
- Schep de preikoekjes op keukenpapier en houd ze warm
- Bak nog zo’n portie koekjes zodat je acht flinke preikoekjes hebt
- Serveer ze gelijk en schep er wat saus overheen
Saake
Hallo goedenavond, is het ook mogelijk om ui te gebruiken ipv prei, ik ben hier namelijk allergisch voor. Dank u wel
EerlijkerEten
Hoi Saake dit maakt de smaak waarschijnlijk veel scherper. Als je de ui karameliseerd wordt het zoeter en minder scherp van smaak. Wij zijn benieuwd naar het resultaat!