• 08Sep

    Happy havermout appel ontbijtcake

    Havermout, je komt het overal tegen. Het is lekker en goed te verwerken in veel gerechten, er zitten veel bijzondere vezels in (beta-glucanen, oplosbare vezels die veel vocht in de darmen opnemen), veel antioxidanten en het is van nature glutenvrij. Let wel op als je coeliakie hebt is het af te raden omdat het wel sporen van gluten kan bevatten. In plaats van een lekker en simpel ontbijtje heb ik deze keer wat meer uitgepakt en een heerlijke ontbijtcake gemaakt. Ik had nog 2 licht bruin wordende bananen in de fruitschaal liggen en veel appels. Daar moet ik iets mee maken, opzoek naar havermout en bananen recepten stuitte ik op dit heerlijke recept van Puur Suzanne. Ik heb het recept iets aangepast vanwege de inhoud van mijn voorraadkast: de cacaonibs vervangen door walnoten en lijnzaad en vanille extract erbij gedaan. Deze ontbijtcake is smullen, geeft een goed vullend gevoel en is gewoon een heerlijk ontbijt!

    Wat heb je nodig voor een havermoutcake

    Voor de vulling

    • 1 appel
    • 40 gr walnoten
    • 60 gr rozijnen
    • 2 tl kaneel
    • 1 tl vanille extract

    voor het beslag

    • 2 rijpe bananen
    • 120 gr ontpitte dadels
    • 100 gr havermout
    • 50 gr amandelen
    • 2 el lijnzaad
    • 1 bio ei of een flax egg (1 tl gebroken lijnzaad en 2,5 el water)
    • 1 tl baking soda

    Bereiding

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden
    2. Leg de rozijnen in heet water en laat even staan
    3. Snijd de appel in stukjes en doe in een beslagkom
    4. Ontpit de dadels en leg die ook in een bakje warm water
    5. Doe de rozijnen, walnoten, kaneel en vanille extract bij de appel in de beslagkom
    6. Roer goed door elkaar en zet opzij
    7. Doe de bananen, dadels, havermout en amandelen in de keukenmachine
    8. Mix tot het een geheel is geworden en voeg dan de baking soda, lijnzaad en het ei toe
    9. Mix dan nog even goed door
    10. Leg een bakpapiertje in een cakevorm of vet het in met wat kokosolie
    11. Doe het beslag bij de appel rozijnen mix en roer goed door
    12. Verdeel daarna het beslag over de cakevorm en zet voor ongeveer 30 minuten in de oven (check met een sateprikker of de cake goed gaar is, anders moet het nog wat langer in de oven)
    13. Strooi er wat lijnzaad en kaneel overheen en eet smakelijk!

    havermout ontbijtcake appel walnoot

Één reactie

  1. 9 september 2015 om 07:20

    Dat klinkt heerlijk en ziet er alvast super uit! Met die combo van ingrediënten kan het niet misgaan ;)

Reageer op dit artikel

gehaktbal recept
De gouden gehaktbal

Gehaktballen, ik vind ze heerlijk. Als ze goed gemaakt zijn natuurlijk. Je hebt zoveel verschillende recepten en varianten, maar wat...