• 17Okt

  Waarom is avocado zo gezond?

  Wist je dat avocado het meest perfecte voedsel wordt genoemd en heel veel gezondheidsvoordelen heeft? Het is niet alleen dat de vrucht alle belangrijke voedingsstoffen bevat die een mens nodig heeft maar het is ook bewezen dat het helpt om verschillende ziektes tegen te gaan zoals; Alzheimer, kanker, hart-en vaatziekten en diabetes.

  Waar komt avocado vandaan?

  De avocado is een vrucht die aan een boom groeit en zijn oorsprong vindt in Puebla, Mexico. Avocado bomen kunnen heel hoog worden, wel 20 meter. De reden dat ze niet in ons landje groeien is omdat ze slecht tegen kou kunnen. De Mexicanen gebruikten de avocado al duizenden jaren voor Christus en pas veel later hebben ze de boom ook geplant in Centraal- en Zuid-Amerika. Het woord avocado stamt af van  ‘Abocado’, wat in het Spaans ‘boter uit het bos’ betekent.

  Gezondheidsvoordelen van de avocado

  De avocado bevat veel vezels, is sodium en cholesterol vrij en bevat bijna 20 essentiële voedingsstoffen (waaronder: omega-3, vitamines A, C, D, E, K en de B vitamines). Voedsel dat rijk is aan omega-3, staat wereldwijd bekend als het geheim achter een gezond hart, een hoge concentratie en goede ogen.

  Goed voor het hart en vermindert de kans op diabetes

  Avocado bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetten. Dat zijn de goede vetten, ze helpen om je cholesterol in balans te houden en verminderen de kans op diabetes.

  Bevordert de groei van het lichaam

  Een avocado bevat foliumzuur. Deze in water oplosbare vitamine B bevordert de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.  Ook is het een belangrijke vitamine om in te nemen als je zwanger bent voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

  Natuurlijk medicijn tegen blindheid op oudere leeftijd

  Avocado’s bevatten 3x zoveel luteïne als andere groenten en fruit.  – Dit is een carotenoïde (een natuurlijk pigment) die beschermt tegen staar en bepaalde vormen van kanker. Het vermindert het risico van maculaire degeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij mensen boven de 65 jaar. Avocado’s bevatten drie keer zo veel luteïne als andere groenten en fruit.

  Oliezuur en kalium – Beide zijn goed voor het in balans houden en omlaag brengen van je cholesterol en verminderen de kans op een hoge bloeddruk.

  Hoe kun je avocado eten en toevoegen aan je maaltijden?

  • De makkelijkste manier is doormidden snijden, wat kruiden erover strooien en uitlepelen.
  • Snijd de vrucht in stukjes en strooi het over een salade of als topping in een soep.
  • Pureer, of prak met een vork de vrucht fijn en smeer het op je brood met een lekkere topping erbij (ik vind een eitje een goede match)
  • Snijd de vrucht doormidden en vul het gat van de pit op met verse garnalen of een andere topping die je lekker vindt.
  • Maak er guacamole van, een heerlijke aanvulling op veel gerechten.
  • Maak er een avocado-fruit-smoothie van.

  Avocado is dus ontzettend gezond en makkelijk te verwerken in je eetpatroon. Vergeet alleen niet dat de avocado veel vet bevat, een gemiddeld formaat avocado bevat 30 gram vet. Dat klinkt erg veel, is het ook, alleen zijn het wel de gezonde vetten. Als je op je kilo’s wilt letten zou ik het alleen niet elke dag op het menu zetten ;)

2 Reacties

 1. 5 februari 2015 om 17:01

  Goed artikel! En het blijft heerlijk een avocado!

 2. 26 januari 2014 om 18:26

  zo het was een leerrijke informatie
  dank u.

Reageer op dit artikel

macapoeder verhoogd het libido
Superfood: Maca poeder

Waar komt Maca poeder vandaan? Simpel gezegd is Maca een wortel die groeit in de Andesgebergte in Peru. Deze wortel...