• 20Okt

    Quinoaburgers met eerlijke frietjes

    Dit is een ingezonden recept door Ayla. Wil jij ook dat je recept op EerlijkerEten.nl komt te staan? Klik dan hier om je recept in te sturen!

    Er zijn maar weinig mensen die hier niet van houden, lekkere burgers met friet na een lange zware dag. Vooral mannen worden blij van deze combo. Ben jij of ken jij zo’n man en wil je wel eens de gezonde versie hiervan serveren? Hier zijn quinoaburgers met friet van zoete aardappels!

    Eerlijk is eerlijk, van te voren moet gezegd worden dat dit geen recept is voor mensen die net aan een ei kunnen bakken, er komen veel handelingen bij kijken.

    Frietjes van gewone aardappels kunnen ook heel lekker zijn, maar het grote nadeel van gewone aardappels zijn dat ze snelle koolhydraten bevatten. Dit houdt in dat je lichaam ze snel omzet in suikers en ze je bloedsuikerspiegel snel laat stijgen. Deze suikers maak je meestal niet meteen allemaal op en dan slaat je lichaam ze op zodat je ze later nog eens kan gebruiken: als vet. Zeker als je ’s avonds aardappels (of friet) eet is de kans groot dat je niet alle ingenomen energie weer verbruikt, vervang ze daarom ’s avonds met zoete aardappel! Zoete aardappels zijn mega gezond, ze bevatten veel antioxidanten zoals beta-caroteen, veel vitamines en mineralen. Het belangrijkste mineraal is magnesium, dat helpt stress tegen te gaan; veel mensen krijgen dit te weinig binnen. Maar in tegenstelling tot gewone aardappels (die ook veel gezonde dingen bevatten) worden zoete aardappels langzaam opgenomen door je lichaam, langzame koolhydraten zorgen daarvoor. Hierdoor zijn ze minder slecht voor de lijn dan gewone aardappels als je na het eten ervan lekker de hele avond op de bank blijft hangen.

    zoete aardappel

    Wat heb je nodig?

    Het is best een werk om deze burgers te maken, dit recept is genoeg voor 10 burgers zodat je ze kan bewaren en later makkelijk kan maken. Het tegelijkertijd maken van een hele batch burgers en de frietjes vereist een goede timing, als je dit gerecht wilt eten na het maken van 10 burgers, volg dan de friet- en tafeldekstappen tussendoor.

    Voor de burgers

    • 200 gram gekookte quinoa
    • 3 kleine rode uien (of 2 grote)
    • ½ courgette
    • 4 el Parmezaanse kaas
    • 1 el cottage cheese/hutenkase
    • 1 tl zout
    • 1 tl peper
    • 1 el paprikapoeder
    • 2 tl kerriepoeder
    • 50 gram havermout
    • 50 gram gekookte kikkererwten
    • 1 ei
    • 1 el verse koriander
    • 1 el verse peterselie
    • 1 Spaanse peper

    Voor de friet

    • 1 grote zoete aardappel voor 2 personen
    • 2 el olijfolie
    • 1 teentje knoflook

    zoete aardappel friet

    Voor de saus

    • 2 el Griekse yoghurt
    • 1 tl paprikapoeder
    • 2 tl verse koriander

    quinoaburger saus

    Om de burgers te serveren

    • 1 speltboterham per burger
    • ¼ avocado per burger
    • Cherry tomaatjes
    • Alfalfa (optioneel)
    • Grove mosterd (optioneel)
    • Ketchup (zonder suiker) (optioneel)

    rode ui snijden

    courgette_rasp

    quinoaburger mix

    kruidenmix

    kikkererwten

    quinoaburgers bakken

    quinoaburger met alfalfa

    Bereiding:

    1. Snijd de rode uien zo fijn mogelijk en rasp de courgette met de kleine rasp.
    2. Meng in een beslagkom de quinoa, ui, courgette, Parmezaanse kaas, cottage cheese, zout, peper, paprikapoeder en kerriepoeder door elkaar.
    3. Als je zometeen frietjes wil: verwarm de oven vast voor op 140 graden.
    4. Doe in een hoge plastic beker (voor de staafmixer) het ei, de peterselie, koriander, de helft van de havermout en de gesneden Spaanse peper. Maak dit met de staafmixer zo klein mogelijk, voeg aan de beslagkom toe en roer door elkaar.
    5. Gooi de kikkererwten en de rest van de havermout eroverheen en pak je staafmixer er weer bij. Met de staafmixer ‘roer’je de kikkerwerwten door de rest heen. De burgers zijn het lekkerste als er nog een paar kleine stukjes in zitten, de erwten hoeven dus niet allemaal helemaal stuk.
    6. Schil de zoete aardappel, snijd hem in frietjes, meng in een bakje met de olijfolie, paprikapoeder en pers de knoflook eroverheen.
    7. Spreid de frietjes uit op een bakplaat en zet ze de komende 45 minuten in de oven.
    8. Meng in een bakje de Griekse yoghurt, paprikapoeder en koriander, zet in de koelkast totdat je aan tafel gaat.
    9. Smeer een koekepan in met olijfolie en schep als de pan heet is een eetlepel van het quinoamengsel in de pan. Gebruik de bolle kant van je lepel om het hoopje in burgervorm te duwen. Bak 3 burgers tegelijk in de pan. Je kan ze pas omdraaien als ze aan 1 kant al helemaal goed bruin en krokant gebakken zijn, anders vallen ze tijdens het draaien uit elkaar.
    10. Zorg dat je de burgers die je in de vriezer wil bewaren niet helemaal donkerbruin bakt, als je ze dan later opwarmt in de pan zijn ze niet zwart als je ze wil eten.
    11. Terwijl de laatste burgers bakken rooster je het brood. Ieder sneetje smeer je in met mosterd en ketchup en je prakt de avocado er op. Snijd de cherry tomaatjes vast in tweeën.
    12. Zet de saus op tafel, verdeel de friet over de borden, leg de burgers op het brood en garneer ze met de alfalfa en cherry tomaatjes. Frietjes van zoete aardappel zijn niet zo crunchy als je van gefrituurde friet gewend bent, als ze zacht van binnen zijn dan zijn ze juist goed.

    quinoaburger

    quinoaburger

    Bereidingstijd: Burgers: 1 uur (het koken van kikkererwten en quinoa niet meegerekend)
    Frietjes: 1 uur (schillen, snijden, bakken)
    Saus en serveren: 10 minuten
    Bewaren: De frietjes moet je meteen opeten, de quinoaburgers zelf kan je in de koelkast een paar dagen bewaren
    Vegetarisch: Ja
    Invriezen: De burgers kan je in een bakje invriezen en daar maanden bewaren. Zorg ervoor dat je ze scheidt met bakpapier zodat ze niet zo erg aan elkaar vast vriezen en je er makkelijk een paar uit kan pakken.

Reageer op dit artikel

mexicaanse lasagne
Mexicaanse lasagne

Hier is 'ie dan, nummer drie uit de Mexicaanse reeks; de Mexicaanse lasagne! Als je van Mexicaans eten houdt is...