Vegan gehaktballen

  -  Diner   -  Vegan gehaktballen
vegan gehaktballen recept

Vegan gehaktballen

Een broodje bal, maar dan natuurlijk wel een vegan bal! Echt een aanrader, lekker, vullend en vol met groente. Maak gelijk een hele batch en bewaar er een deel van in de vriezer (het blijft makkelijk 3 maanden goed). Handig in drukke tijden, als je onverwachts gasten krijgt of trek hebt, maar weinig tijd om te koken. De gehaktballen kun je op meerdere manieren eten; zoals ik hier heb gedaan op een broodje, door de spaghetti bolognese, als snack met een lekkere pittige saus, bij een Hollands stampotje, met een tajine gerecht en ga zo maar door. Gebruik je creativiteit!

Tip: de verse kruiden haal ik altijd bij de Lidl, die doen het erg goed.

~ adv. ~

Wat heb je nodig voor de vegan gehaktballen

  • 1 flax of chia ei
  • 2 aubergines
  • 2 uien
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik kikkererwten
  • handjevol verse peterselie
  • handjevol verse basilicum
  • 25 gr havermout
  • 3 el tempeh bacon
  • 50 gr polenta of broodkruimels
  • 20 gr edelgist
  • 1 tl oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 4 el ketjap
  • 1 el sambal
  • peper en himalaya zout naar smaak
  • 150 ml groente bouillon
kruiden Lidl

Bereiding

  1. Maak een chia of flax ei door 1 el chia of lijnzaad in een schaaltje te doen samen met 3 el water, goed doorroeren en 10-15 minuten laten staan
  2. Verwarm de oven voor op 190 graden
  3. Snij de ui fijn samen met de bleekselderij
  4. Zet een pan op het vuur met een scheutje van de groente bouillon
  5. Bak de ui met de selderij erin en pers twee teentjes knoflook erover uit, bak tot de bouillon opgenomen is en de ui een lichtbruin kleurtje heeft gekregen
  6. Snijd ondertussen de peterselie, basilicum en tempeh bacon fijn en doe ze in een grote beslagkom
  7. Giet de kikkererwten af en spoel ze goed af met water en voeg ze toe in de beslagkom
  8. Snijd de aubergine in kleine blokjes
  9. Haal de ui uit de pan en doe in een schaaltje
  10. Schenk de rest van de groente bouillon in de pan en bak daar de aubergine in gaar ongeveer 10-12 minuten)
  11. Voeg de aubergine toe aan de grote beslagkom met de kikkererwten en kruiden
  12. Strooi de oregano, knoflookpoeder, edelgist, chia/ flax ei, havermout, tempeh bacon, polenta, peper en himalaya zout er over heen en roer goed door
  13. Maak ongeveer 30 vegan gehaktballen en leg die op een bakplaat met bakpapier
  14. Zet in de oven voor ongeveer 25 minuten
  15. Zelf bak ik ze dan nog even af in de pan met wat kokosolie en uienringen. Je kunt de overige gehaktballen afgesloten in de koelkast of vriezer bewaren. Bak ze af of doe ze door een bolognese saus voor over de pasta, opties genoeg!

vegan gehaktballen recept

gehaktballen veganistisch recept

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1