• 09Apr

    Cheesecake zonder zorgen

    Dit recept voor cheesecake is erg lekker. De New York style cheesecake is zeker een van onze favoriete gebakjes dus deze moet sowieso een keer op  de ‘EerlijkerEten-manier’ gemaakt worden. Zonder suiker! Je mag dus best gewoon twee stukken eten in plaats van één. In plaats van roomkaas gebruiken we cottage cheese (Hüttenkäse). Of huttenkase gezond is? Ja. Het is jonge, ongerijpte kaas die veel minder vet is dan andere kazen. Het is koolhydraat-arm maar bevat wel heel veel eiwitten. De bodem is gemaakt van gepofte quinoa. Leuk he? :)

    Ingrediënten:

    Cheesecake bodem

    • 12 dadels
    • 100 gr gepofte quinoa
    • 25 gr geroosterde hazelnoten of amandelen
    • 25 gr kokosolie (gesmolten)

    Cheesecake

    • 750 gr cottage cheese (hüttenkäse)
    • 1 tl vanille extract
    • 60 gr rauwe honing
    • 1 tl kaneel
    • 10 gelatine blaadjes en 3 el kokend water

    Topping

    • 100 gr verse aardbeien (of ander fruit naar keuze)

    cheesecake bodem

    cheesecake recept

    Bereiding:

    1. Ontpit de dadels en leg ze 10 minuten in een bakje met water
    2. Doe de dadels (zonder het water) in de keukenmachine
    3. Daarna voeg je de quinoapuffs en de hazelnoten toe en laat je het even mixen, dan doe je de kokosolie erbij tot je en soort deegbal hebt
    4. Leg een stuk bakpapier in de springvorm met daarbovenop de bodem, druk het stevig aan
    5. Leg de gelatineblaadjes 10 minuten in een bakje koud water  (dit kun je doen tijdens het maken van de bodem)
    6. Doe de cottage cheese in de keukenmachine tot het een gladde, romige textuur krijgt
    7. Voeg dan de honing, kaneel en vanille extract toe en mix tot het een geheel is
    8. Knijp het water uit de gelatineblaadjes en leg ze dan in een bakje met de 3 lepels kokend water
    9. Roer door totdat de gelatineblaadjes opgelost zijn
    10. Zorg dat het cottagecheese mengsel op kamertemperatuur is en voeg dan de opgeloste gelatine toe en roer het heel goed door elkaar tot het één geheel is geworden
    11. Giet het cheesecake mengsel over de bodem heen en zet de cheesecake in de koelkast voor 3-6 uur
    12. Daarna kan je de aardbeien mooi op de taart leggen en serveren

    gezonde cheesecake recept

6 Reacties

  1. 7 november 2014 om 20:30

    Is er een alternatief voor kokosolie?

    • 9 november 2014 om 22:37

      Dat is best een lastige vraag Rianne. Wij kunnen geen gezond alternatief voor kokosolie in dit recept bedenken. Het is namelijk om de bodem bij elkaar te houden. Je zou natuurlijk ‘gewoon’ (room)boter kunnen gebruiken. Ben je allergisch voor kokosolie?

  2. 9 april 2014 om 12:59

    Is er ook een alternatief voor de gelatine?

    • 9 april 2014 om 13:36

      Hoi Nelleke, je kunt Agar proberen als vegetarisch alternatief.

      Agar is verkrijgbaar bij natuurwinkels (in verschillende vormen). Het geconcentreerde poeder is het makkelijkst te gebruiken maar is vier keer zo sterk als gelatine. Gebruik ongeveer 4 gram Agar poeder voor dit recept. Laat het 5 tot 8 minuutjes heel zacht koken (goed roeren!)

      Let wel op dat de bindende werking van Agar veel minder lang duurt waardoor je de cheesecake dus niet een nachtje kunt bewaren.

      Succes!

      • 22 oktober 2014 om 20:27

        Wat moet je precies laten koken? de 4 gram Agar in 3 lepels water of in het hele beslag?

        • 22 oktober 2014 om 21:30

          Hoi Nicole, bij stap 8 en 9 vervang je de gelatine door de Agar. Doe de Agar dus in 3 lepels kokend water. We zijn benieuwd of het gelukt is!

Reageer op dit artikel

glutenvrije biscottis
Mooie amandel biscotti’s met chocolade

Als je een keer in Italië bent geweest heb je ze vast wel eens naast een kopje espresso zien liggen;...