• 04Aug

    Frisromige courgettesoep

    Courgette is familie van de komkommer en de meloen en is het hele jaar door goed te verkrijgen. Wij hebben inmiddels een gigantische courgetteplant in de tuin die hele mooie, grote courgettes geeft. Het mooie aan courgette is dat het erg rijk aan vitamine C is en dat het eten van courgette ontstekingsremmend werkt. Je kunt met courgette heel veel leuke gerechten maken en vandaag maken we een heerlijk romige courgettesoep. Een lichte, gezonde maaltijd. Lekker voor erbij: een salade of wat spelt/zuurdesembrood met zelfgemaakte hummus.

    courgettesoep ingredienten

    Wat heb je nodig:

    • 6 lente-uitjes
    • 1 kg groene courgettes (of gele, als je ze kunt krijgen)
    • scheutje olijfolie
    • ½ citroen
    • 8 takjes verse munt
    • 1,4 liter biologische groente- of kippenbouillon
    • 5 volle eetlepels zure room
    • extra vergine olijfolie

    courgettesoep bereiding

    courge

    Bereiding courgettesoep:

    1. Snijd de lente-uitjes en courgettes in dunne plakjes.
    2. Verwarm een pan met een scheutje olijfolie op matig vuur, rasp er de schil van de 1/2 citroen in, voeg de blaadjes van 2 a 3 takjes munt toe en wat peper en zout naar eigen smaak.
    3. Vervolgens voeg je de courgette en lente-uitjes toe, roer goed door elkaar  en laat 40 minuten pruttelen (wel roeren om de zoveel minuten om te zorgen dat het niet aanbrand)
    4. Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groen courgetteprutje.
    5. Zet het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook.
    6. Neem de pan van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.
    7. Giet de soep voorzichtig in een blender of keukenmachine en pureer hem tot hij glad is.
    8. Voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.
    9. Schep de kommen vol, maak de resterende zure room aan met een scheutje water tot hij goed schenkbaar is en schenk een scheutje in elke kom. Garneer de porties met de apart gehouden muntblaadjes en sprenkel er aan tafel een drupje extra vergine olijfolie over.

    recept voor courgettesoep

Reageer op dit artikel

gezonde soep gazpacho
Goedgevulde Gazpacho

Met dit warme weer heb je niet altijd zin om uitgebreid te koken, maar eerder zin in een frisse, lichte...